GÜNCEL
'Hasankeyf'te tarihi mirasın talan edilmesine göz yumulmuştur'
Hasankeyf'te eylem yapan demokratik kitle örgütleri, AİHM'in Hasankeyf kararına tepki göstererek, "Başvurunun reddedilmesiyle bir kez daha tarihi mirasın talan edilmesine göz yumulmuştur" dedi.
Diyarbakır ve Batman'daki demokratik kitle örgütleri, Hasankeyf'te bir araya gelerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararına karşı basın açıklaması yaptı.
Eyleme TMMOB, İHD, KESK, HDP, Ekoloji Meclisi, Hasankeyf Yaşatma Girişimi temsilcileri ile HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Batman Belediyesi Eşbaşkan Adayı Mehmet Demir, Hasankeyf Eşbaşkan adayları Zozan Şimşek ve Mecid Tokdemir'in de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Hasankeyf Seyir Terası'nda bir araya gelen "Hasankeyf yaşayacak Dicle özgür akacak" pankartının açıldığı eylemde ilk olarak Hasankeyf Yaşatma Girişimi Sözcüsü Rıdvan Ayhan konuştu. Ayhan, en ufak bir mücadelenin Hasankeyf ve Hasankeyfliler için önemli olduğunu vurguladı. AİHM kararının kendilerini yaraladığını ifade eden Ayhan, "Kararı tanımıyoruz" dedi.
'HASANKEYF MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ'
HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise AİHM'nin insanlığın 12 bin yıllık tarihine sahip olduğu Hasankeyf'e haksızlık ettiğini ifade ederek, "AİHM son zamanlarda usulden kararlar ile başvuruları reddediyor. Roboski ve Cizre davalarında bu dosyalar nasıl ki ayrıntılı bir inceleme yapılmadan reddedildi ise aynı şekilde Hasankeyf için de aynı karar ile usule dayanarak ret kararı verilmiştir" diye konuştu.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHS) açıkça çevre ve kültüre dair bir maddenin bulunmadığını ifade eden Tiryaki, "AİHM Hasankeyf dosyasına bakamaz mıydı? Hiç kuşkunuz olmasın ki inceleyebilirdi. Sözleşmenin 8. maddesinde geniş açıklamalar bulunuyor. İnceleme yapılmadan reddedilmesi milyonların gözünde AİHM'i tartışılır hale getirmiştir. AİHM kendini gözden geçirmelidir. Tüm bu kararlara rağmen Hasankeyf mücadelesini sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
'HASANKEYF'İN ÖLÜMÜ HIZLANDIRILMIŞTIR'
Ortak açıklamayı okuyan TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Eyüp Yağız da Dicle kenarındaki tarihi mirasın 12 bin yıldır korunduğuna dikkat çekerek, "Son yıllarda çatışmalı süreç fırsat bilinip Hasankeyf'in ölümü hızlandırılmıştır. Bu cinayeti durdurmak için ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların üzerlerine düşen görevi yerine getirmelerini daha önce de ifade ettik" dedi.
'GÖZ YUMULDU'
Yağız, UNESCO'nun 9 kriterinin Hasankeyf'te olmasına rağmen hükümet düzeyinde başvuru yapılmadığı için Dünya Miras Listesine alınmadığını vurguladı. AİHM'e yapılan başvurunun reddedilmesine ilişkin Yağız, başvurunun reddedilmesiyle bir kez daha tarihi mirasın talan edilmesine göz yumulduğunu söyledi. Ömrü 100 yılı aşmayacak bir baraj için 12 bin yıllık tarihin talan edildiğini belirten Yağız, baraj ile birlikte 250'ye yakın höyük, 5 binden fazla mağara, tarihi camiler, kiliseler ve daha birçok eşsiz eserin sular altında kalacağını vurguladı. Yağız, "Yıkımlar ve tahribatlar birkaç eserin kurtuluşunun arkasına gizlenemeyecek kadar büyüktür" diye konuştu.
Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği başta olmak üzere dünya kamuoyuna seslenen Yağız, şu çağrıyı yaptı: "Sanatçı, aydın aktivist, ekolojist, kadın örgütleri, STK'lar başta olmak üzere tüm duyarlı çevreleri ve halklarımızı bir kez daha Hasankeyf'i sahiplenmeye çağırıyoruz. Bu kent insanlığın ortak mirasıdır. Bu nedenle kentin yıkımının taşınmasının ve satışının durdurulması için herkesi sorumluluk almaya ve kente sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tarihimize ve geleceğimize sahip çıkalım."