25 Nisan 2024 Perşembe

Gümüştaş: Biriken öfkeyi örgütleyelim

ESP'nin Erzincan'da düzenlediği kahvaltılı toplantıya katılan ESP Eş Genel Başkanı Gümüştaş, ekonomik krizin, yoksulluğun önümüzdeki dönemde daha da derinleşeceğine işaret etti. AKP iktidarının seçimle gideceği algısını örgütleyen burjuva partilere karşı, halkın biriken öfkesini örgütleyerek üçüncü cepheyle buluşturmanın önemine vurgu yapan Gümüştaş, "HDP ve devrimci muhalefet ayakta durmaya ve mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Halkımızın da ihtiyacı olan bu kararlılıktır" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, partisinin Erzincan'da düzenlediği kahvaltılı toplantıya katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erzincan İl yöneticilerinin de katıldığı toplantıda güncel siyasal gelişmeler ışığında tartışmalar yürütüldü.

Siyaset tartışmalarının alevlendiğini; iktidarın yaşadığı siyasi krizin yanı sıra ekonomik krizin giderek derinleştiğini belirten Gümüştaş, iktidarın yönetemediğini söyledi. Gümüştaş, "Burjuva muhalefet yükselen tepkileri ve toplumun sesini manüpile etmek için yoğun bir çaba sarf ediyor. Ama diğer taraftan da toplumda ciddi bir öfke birikiyor. Bu yer yer sokağa akıyor. Bu durumu gören iktidar baskıyı arttırmakta, tehdit söylemlerini yükseltmekte" dedi.

'BURJUVA MUHALEFET KRİZE ÇÖZÜM OLAMAZ'
Başta CHP olmak üzere burjuva muhalefetin toplumu seçim beklentisine sokarak "istifa, erken seçim" söylemlerini yükselttiğini kaydeden Gümüştaş, burjuva muhalefetin AKP'nin ekonomik politikaları ile derinleşen ekonomik krizi de, yönetememe krizini de çözme imkanının olmadığını söyledi.

Gümüştaş, işçi ve emekçiler, yoksul halkın insanca yaşam ve değişim isteği ve biriken öfkesini örgütlemenin önemine vurgu yaptı, değişim isteğinin karşılığının, her iki ittifak bloğu dışında bir cephe ve halk iktidarını esas alan bir politik program olduğunu söyledi.

'SOLUN BİRLİĞİ VE HDP'NİN ROLÜ ÖNEMLİ BİR YERDE DURUYOR'
HDP'nin tüm devrimci demokratik muhalefeti üçüncü bir cephede buluşturma çabası içinde olduğunu dile getiren Gümüştaş, toplumda var olan örgütsüzlüğün yarattığı sorunlara değindi ve şöyle devam etti: "Solun birliği ve burada HDP'nin rolü önemli bir yerde duruyor. Yaşanan zamlar ve dövizdeki yükseliş yeni işçi kıyımlarına ve işletmelerin kapanmasına yol açacak. Bu da toplumun daha büyük bir yoksulluk ve açlıkla yüz yüze gelmesine neden olacaktır. Buna karşı halkçı demokratik bir programla hareket etmeliyiz.

"7 Haziran 2015 seçimlerinden bu yana iktidar, başta HDP olmak üzere devrimci güçleri tasfiye etmek ve örgütsüz bir durum yaratmak için çok yoğun saldırı başlattı. Bu saldırı hala sürüyor. Ama HDP ve devrimci güçler ayakta durmaya ve mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Halkımızın da ihtiyacı olan bu kararlılıktır."

'FAŞİST REJİME KARŞI CEPHEYİ GENİŞLETMELİYİZ'
Kahvaltıya katılanların sorularını yanıtlayan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, "HDP'nin nasıl bir seçim ittifakı yapacağı ve ESP'nin tutumunun ne olacağına" yönelik soruyu şöyle cevapladı: "HDP toplumun tüm kesimlerine ittifakı genişletme çağrısı yapıyor. Siyasi parti ve örgütlerden demokratik kitle örgütleri, sendikalar, yerel dinamikler, meslek odaları, inanç kurumları ve faşist rejimden rahatsız olan tüm kesimlerle birleşmek mümkün ve zorunlu. AKP-MHP faşist bloğundan kurtulmanın yolu da bu cepheyi oluşturmaktan ve seçim, sandık beklemeksizin siyasi mücadeleyi genişletmekten geçiyor. HDP'nin seçim için de, sokak için de ittifak anlayışı ilan edilmiş bu çağrı ve programıdır."