17 Mayıs 2024 Cuma

Gazeteci Öncel ilk duruşmada beraat etti

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle gazeteci Arjin Dilek Öncel hakkında açılan davanın ilk duruşmasında beraat kararı verildi.

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Arjin Dilek Öncel hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davıanın ilk duruşması Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya gazeteci Öncel ve avukatı Resul Tamur katıldı.

İddianamenin okunması ardından savunma yapan gazeteci Öncel, "5 yıldır çalıştığım ajansın yaptığı haberi retweetledim. Paylaşımım tamamıyla haber amaçlıdır. Herhangi bir propaganda amacı yoktur ve şiddet içermemektedir. Haber verme sınırları içerisinde yapılan bir paylaşımdır. Rakkalı sivillerin kurtarılmasına ilişkin bir haberdir" dedi.

Avukat Resul Tamur ise Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinde yer alan benzer içerikli haberleri mahkemeye sunarak, bu gazeteler hakkında herhangi bir soruşturma açılmadığını söyledi.

Mütalaasını açıklayan iddia makamı, Öncel hakkında 7 buçuk yıla kadar hapis cezası talep etti. Mütalaaya karşı savunma yapan Avukat Tamur, paylaşımın haber alma ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti. Tamur, "Bilinen gazetelerde çalışan gazetecilere yaptıkları benzer haberlere ilişkin herhangi bir soruşturma açılmazken, neden bu muhabirlere soruşturma açılıyor? Yapılan paylaşımın ekran görüntüsü alınarak bir suç unsuru bulunmaya çalışılmıştır. Müvekkilin haber kaynaklı yaptığı paylaşımlar nedeniyle beraatını talep ediyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, yeni yargı paketine dayanarak Öncel hakkında beraat kararı verdi.