3 Mayıs 2024 Cuma

FKP, 'af' teklifini reddetti: Devrim neden zalimlerden af dilesin

Filipinler Komünist Partisi, hükümetin silahlı devrimciler için çıkarmayı düşündüğü 'af' teklifini reddetti, "Halka yanlış yapanlar zalimler ve sömürücüler olduğu halde devrim neden zalimlerden af dilesin ki" dedi.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jnr, silahlı devrimciler için, isyanın bir parçası olarak işledikleri herhangi bir suçtan dolayı yargılanmamalarını sağlayacak bir 'af' düzenlemesini gündeme getirdi. Kasım ayında da benzer bir teklif gündeme gelmişti.

İktidarın 'af' düzenlemesine Filipinler Komünist Partisi'nden (FKP) tepki gösterildi. FKP Enformasyon sorumlusu Marco Valbuena, "Halka yanlış yapanlar zalimler ve sömürücüler olduğu halde devrim neden zalimlerden af dilesin ki" diyerek teklifi kabul etmediklerini açıkladı.

FİLİPİNLER HÜKÜMETİNDEN YALANLAR
Devlet Başkanı Marcos Jnr, çatışmaların sona erdiği, gerillaların kaçmaya başladığı ve zayıfladığı propagandası yaparak silahlı direnişi engellemeye çalışırken, FKP'li gerillalar, 1960 yılından bu yana silahlı mücadelesini sürdürüyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sekreter Eduardo Año da, nisan ayı başında yaptığı açıklamada, yaklaşık bin 500 gerillanın af anlaşmasını kabul etmeye istekli olduğunu yalanına sarılmıştı. "Af" ilanının kongre tarafından kabul edildiğini duyuran Año, geri dönen gerillaların başvurularını almak üzere 17 yerel af kurulu oluşturduklarını da açıkladı. 

'YOKSULLUK VE ADALETSİZLİK SONA ERMEDEN SİLAH BIRAKMAYIZ'
FKP ise, yoksulluk ve adaletsiz politikaları sona ermeden silahlı mücadeleyi bırakmayacaklarını duyurdu. FKP'nin siyasi kanadı Ulusal Demokratik Cephe'nin (UDC) Başkanı Julie de Lima, bu hafta yaptığı açıklamada, Año'nun iddialarının "gülünç" olduğunu söyledi.

De Lima, ordunun mart ayı sonuna kadar gerilla üslerini yok etme taahhüdüne atıfta bulunarak, "Rakamlarının tutarsız olması ve son tarihlerinin sürekli değişmesi, devrimci güçleri yenmedeki başarısızlıklarının bir göstergesidir" dedi.

FKP Enformasyon sorumlusu Marco Valbuena da, güçlerinin azaldığı iddiasını reddederek gerilla üslerinin "siyasi ve askeri dayanaklarını yeniden kazandıklarını ve sürekli olarak genişleyip güçlendiklerini" söyledi.

Filipinler'deki iktidar tarafından yapılan teslim olan gerillalarla ilgili açıklamaların yalan olduğunu söyleyen Valbuena, "Faşistlerin devrimci davayı desteklediklerinden şüphelendikleri binlerce silahsız insan, mahkemeler dışında keyfi olarak suçlandı ve haksız tutukluluk ya da ölüm acısı altında 'teslim olmaya' zorlandı" dedi.

İnsan hakları örgütleri de, devletin teslim olan gerillalarla ilgili raporlarını eleştirerek, çoğunun zorla teslim edilen siviller olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl, Metro Manila'daki bir gecekondu mahallesinde yaşayan 20'den fazla kişi, silahlarını bırakan UDC üyesi gibi davranmaya zorlanmıştı.

'FKP'NİN SİLAHLI MÜCADELEYİ BIRAKACAĞINA DAİR İŞARET YOK'
Hükümetin barış panelinin eski başkanı olan Filipinler Üniversitesi profesörü Miriam Coronel-Ferrer, hükümetin af teklifinin bazı kişileri cezbedebileceğini ancak FKP'nin bir örgüt olarak kabulü olmadan bunun işe yaramayacağını söyledi. "Af bir paketin parçası olmalı" diyen Coronel-Ferrer, şu anda "FKP'nin silahlı mücadeleyi bırakmaya hazır olduğuna dair bir işaret olmadığını" da sözlerine ekledi.

Coronel-Ferrer, hükümetin af programını gelecekteki müzakereler için bir platform olarak mı yoksa "bölmek ve yönetmek için başka bir yol" olarak mı kullandığının belirsiz olduğunu söyledi.