16 Mayıs 2024 Perşembe

Britanya'da işçilerden siyonist İsrail'e ambargo çağrısı

Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım saldırıları Özgür Filistin İçin İşçiler örgütü tarafından 1 Mayıs'ta Britanya'da protesto edildi. Eylemde, "Silah şirketi patronları ve Britanya'nın siyasi seçkinleri, İsrail'e silah ambargosu uygulamazsa, biz işçiler bunun uygulanmasını alttan dayatacağız" uyarısı yapıldı. 

Britanya'da 1 Mayıs'a siyonist İsrail'in Gazze savaşına tepki gösterildi. Özgür Filistin İçin İşçiler örgütüyle bağlantılı yaklaşık bin kişi, başkent Londra'daki Ticaret Bakanlığı ve siyonist İsrail'e silah satan BAE Systems'in İngiltere, İskoçya, Galler'deki silah fabrikalarının önünde protesto düzenledi. Eylemde Britanya'da 1 Mayıs tatil günü olmadığı için faaliyete devam eden silah fabrikalarının girişlerini kapatarak üretimi engellemeye çalıştı.

'SOYKIRIMA KATKIDA BULUNAN İŞLEMLERE ZORLAYAMAZSINIZ'
Ticaret Bakanlığı önünde "İsrail'e silah satışlarını durdurun", "Britanya yapımı soykırım" pankartları açan Özgür Filistin İçin İşçiler, "Ticaret Bakanlığı'ndaki memurlar, İsrail'e silah ihracatı ruhsatlarıyla ilgili çalışmaların derhal durdurulmasını talep etti. Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (PCS), üyelerinin Gazze'de savaş suçlarına katkıda bulunan yasa dışı eylemlere zorlanmasını önlemek için yasal işlem başlatmayı düşünüyor" açıklamasını yaptı.

'DOĞRUDAN EYLEM YOLUYLA AMBARGO'
Örgüt, "40 bin Filistinlinin öldürüldüğü soykırım 208. gününe ulaşırken, Britanya hükümeti hala İsrail'e silah ambargosu uygulamayı reddediyor. Dolayısıyla Britanyalı işçiler, Filistinli sendikaların çağrısına yanıt olarak doğrudan eylem yoluyla ambargo uyguluyor" diyerek meydan okudu: "Silah şirketi patronları ve Britanya'nın siyasi seçkinleri, İsrail'e silah ambargosu uygulamazsa, biz işçiler bunun uygulanmasını alttan dayatacağız."

KARL MARX'A SELAMLA BAŞLADI
1 Mayıs'ta Londra'nın Clerkenwell Green bölgesindeki Marx Hatıratı Kütüphanesi önünde toplanan sendikalar, kitle örgütleri, göçmen örgütleri ve siyasi partiler, 3 kilometrelik bir rotadan Trafalgar Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş boyunca Filistin bayrakları taşıyarak Filistin ve Gazze'ye destek sloganları atan göstericiler, "Hemen ateşkes", "Özgür Filistin" ve "İsrail'i silahlandırmayı bırakın" diye bağırdı.

TRAFALGAR'DA KONUŞAN ZOMLOT: FİLİSTİN BAYRAĞI SİMGE OLDU
Trafalgar Meydanı'nda kurulan platformdan göstericilere seslenen Filistin Yönetimi'nin Britanya Misyonu Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, 1 Mayıs'ın baskıya karşı duruşun ve dayanışmanın günü olduğunu, Filistin bayrağının dünya genelinde dayanışmanın sembolü haline geldiğini söyledi.

'MÜTTEFİKLER İSRAİL'E DESTEĞİ KESTİĞİNDE SOYKIRIM SONA ERER'
Zomlot, "Bugün Gazze'de olanlar soykırımdır" diyerek şu vurguyu yaptı: "Müttefikleri İsrail'e verdiği diplomatik, finansal ve askeri desteklerini çekse bu soykırım yarın sona erer. İsrail'in müttefikleri harekete geçse bu soykırım yanı sona erer, ölümler, yıkım ve kıtlık biter. İsrail müttefikleri harekete geçmek zorunda. Çağrı yapmak, kınamak, karşı çıkmak yetmez."

'DEĞİŞİM, HALKTAN, İŞÇİDEN, ÖĞRENCİDEN GELECEK'
Filistin Büyükelçisi, ABD ve Avrupa'nın İsrail'i desteklemeye devam ettiğini belirterek "Bu, değişmek zorunda. Eğer değişmezse, değişim, halktan, işçi hareketlerinden ve öğrenci hareketlerinden gelecek" dedi.

'EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ GREVLERİN YAPILMASINA ŞAŞIRMAYIN'
Eylemde hayat pahalılığına karşı sloganlar atıldı, ücretler, haklar ve sosyal yardımlarla ilgili talepler dile getirildi. PCS Genel Sekreteri Fran Heathcote, hayat pahalılığı ve çalışanların haklarındaki kayıplara dikkat çekerek son 4 yılda yaşam standartlarının düştüğünü, fakirliğin arttığını ve çalışanların geçinmekte zorlanıp gıda bankalarına gitmek zorunda kaldığını belirtti. "Bu şekilde devam edemeyiz. Daha önce görülmemiş boyutta grevlerin yapılmasına şaşırmamak gerek" diyen Heathcote, sendikal mücadele olmadan hakların alınamayacağını vurguladı.

MİNİMUM HİZMET SEVİYESİ YASASI'NIN 'GERÇEK AMACI'
Grev yapmayı zorlaştıran Minimum Hizmet Seviyesi Yasası'nı eleştiren sendika lideri, "Bu yasanın, hastanelerde artan sıralara, finansal zorluk yaşayan okullara ve bozulmuş demiryolu taşımacılığına hiçbir faydası yok. Bu yasa yalnızca grev hakkını kısıtlamayı, düşük maaşlara ve kötü yönetimlere karşı mücadelemizi önlemeyi amaçlıyor" diye konuştu. Talep ettikleri ücret artışları ve hakları alana kadar grevlerin süreceğini söyledi. Ancak kapitalizmin beşiğinde 1 Mayıs resmi tatil olmadığından, işçilerin gösteriye katılımı sekteye uğradı.