26 Nisan 2024 Cuma

Ermenistan'dan 'biz iade etmedik' iddiası

PKK üyelerinin Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin açıklama yapan SNB ve Adalet Bakanlığı iadeleri kendilerinin yapmadığını öne sürdü. Ancak muhalefet milletvekili Manukyan, iadenin MİT ve SNB arasındaki işbirliği çerçevesinde Erdoğan ve Paşinyan'ın 6 Ekim Prag görüşmesi sonucu "hediye" olarak gerçekleştiğini kaydetti. 

PKK üyeleri Atilla Çiçek (Leheng) ve Hüseyin Yıldırım'ın (Alişer) Türkiye'ye teslim edildi. Muhalefet gerillaların Ermenistan Ulusal İstihbarat Servisi (SNB) ve Adalet Bakanlığı tarafından, 6 Ekim'de gerçekleşecek AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Prag görüşmesi öncesi "hediye" olarak teslim edildiğine dikkat çekti.

Muhalefet milletvekili Gegham Manukyan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda gerillaların iadesinin MİT ve SNB arasındaki işbirliği çerçevesinde gerçekleştiğini de kaydetti.

MİT VE SNB İŞBİRLİĞİ
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, iki PKK'linin teslim edildiğini duyurarak Ermenistan'da iktidarda bulunan Nikol Paşinyan hükümetini kınamıştı. KNK Yürütme Konseyi de yaptığı açıklamada, "iki gerillanın serbest bırakılması için kendilerinin de girişimde bulunduklarını" ifade etmişti.

MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ
Teslim edilme olayının ardından Paşinyan hükümeti muhalif partiler tarafından eleştirilmişti. Sosyal medya üzerinden birçok kişi Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi ve hükümetini Kürtler konusunda Türkiye ile anlaştığı için sert ifadelerle eleştirmişti.

ERMENİSTAN'DAN AÇIKLAMA
Ermenistan Ulusal İstihbarat Servisi ve Adalet Bakanlığı , PKK üyeleri Atilla Çiçek (Leheng) ve Hüseyin Yıldırım'ın (Alişer) Türkiye'ye teslim edilmesine ilişkin açıklamada, PKK'lilerin teslim edilmesini savundu, haklarında yapılan eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. 

SNB VE MİT ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Muhalefet milletvekili Gegham Manukyan sosyal medya hesabından, "Kürt kardeşlerimden özür diliyorum" demişti. Manukyan'a göre iade," Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi (SNB) ile Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arasındaki işbirliği çerçevesinde" gerçekleşmişti. Manukyan sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın 6 Ekim tarihinde Prag'da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi öncesi 2 PKK'liyi "hediye" ettiğini belirtmişti.

SNB'NİN SORUMLULUĞU ÜZERİNDEN ALINMAK İSTENDİ
Ulusal Güvenlik Servisi (SNB) ve Ermenistan Adalet Bakanlığı ise Kürtlerin Türkiye'ye iadesini yalanlandı. Ulusal Güvenlik Servisi'nin 25 Eylül'de resmi internet sayfasında yaptığı açıklamada "Kürt uyruklu Atilla Çiçek ve Hüseyin Yıldırım'ın çeşitli kitle iletişim araçları aracılığıyla sosyo-politik faaliyetler yürüten bazı kişiler tarafından Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nı mesnetsiz ve açık eleştirilerini dikkate alarak, sizi bilgilendiririz. Ortalıkta dolaşan yalan haberlerin gerçekle örtüşmediği gibi hukuki bir dayanağı da yoktur. Ceza davası kapsamında hüküm giymiş kişilerin teslim edilme sürecinin SNB'nin yetkileri dışında olduğu bildiriliyoruz. Ulusal Güvenlik Servisi, devlet kurumlarının itibarını zedeleyen ve ülkenin dış güvenliğini baltalayan dezenformasyon yayma uygulamasından kaçınmaya çağırıyor ve uyarıyor" iddiasında bulundu. 

ADALET BAKANLIĞINDAN 'BİZ GÖNDERMEDİK' İDDİASI
Ermenistan istihbarat servisinin açıklaması ardından bir açıklama da Adalet Bakanlığından geldi. Adalet Bakanlığı, "Devlet Güvenlik Teşkilatı'nın yayınladığı mesaja ek olarak, Adalet Bakanlığı'nın hükümlüyü cezanın geri kalanını çekmek üzere vatandaşı olduğu ülkeye gönderme yetkisine sahip olduğunu bildiririz. Ancak Adalet Bakanlığı, milliyetleri itibariyle internette yaygın olarak bulunan Kürtler olan Atila Çiçek ve Hüseyin Yıldırım'ı Türkiye'ye göndermedi" diye ileri sürdü.