30 Nisan 2024 Salı

Erdoğan'dan Avrupa'ya Libya tehdidi

Berlin'deki Libya zirvesi öncesi Erdoğan, Avrupa'yı IŞİD ve göçmenlerle tehdit etti. Erdoğan, destek verdikleri Sarrac hükümetinin düşmesi durumunda, Avrupa'nın "IŞİD ve El Kaide'nin Libya'da verimli bir taban bulacağını" ileri sürdü.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Pazar günü Libya zirvesi düzenlenecek. Zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, elini güçlendirmeye gayreti içinde. Erdoğan-Putin görüşmesinden Hafter ve Sarrac'a ateşkes çağrısında bulunmuş, çağrıya sadece çeteler ve askeri kuvvetle destek verdiği Sarrac olumlu yanıt vermişti. Tunus temaslarından ise istedikleri sonucu alamamış, Tunus'u yanlarına çekememişti.

Elinde güçlü kozlarla zirveye gidemeyecek olan Erdoğan, bu kez tehdit kartını devreye soktu. 

Virginia merkezli gazete Politico'ya "Libya'da barışa giden yol Türkiye'den geçiyor" başlıklı bir makale kaleme alan Erdoğan, "Libya'nın meşru hükümetinin düşürülmesi hâlinde Avrupa'nın yeni sorunlar ve tehditlerle karşı karşıya kalacağı unutulmamalıdır" diye yazdı. Erdoğan, böyle bir durumda Irak ve Suriye'de yenilen IŞİD ve El Kaide gibi örgütleri yeniden ayağa kalmak için Libya'da verimli bir taban bulacağını ileri sürdü.

Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına gerekçe olarak ileri sürdüğü "göçmen akınını" tehdidini Libya'ya müdahale için de gerekçe yapan Erdoğan, "Çatışmalar devam ederse şiddet ve istikrarsızlığın Avrupa'ya yönelik düzensiz göçü besleyeceği de unutulmamalıdır" şeklinde yineledi. Erdoğan, "Avrupalı liderler, yeni bir saldırıyla karşı karşıya bulunan liberal dünya düzenini savunacak mıdır? Yoksa Suriye'de yaptıkları gibi sorumluluklarından kaçıp, yaşanan krizi tribünlerden mi izleyeceklerdir?" dedi.

Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme girişimlerini meşrulaştırmaya çalışan Erdoğan, "Libya'ya askeri destek verme hususunda daha az istekli olabileceklerini düşünerek, halihazırda askeri destek sözü vermiş bulunan Türkiye'yle işbirliği yapmak en açık seçenektir" dedi. BM'nin bir çok kararını eleştiren Erdoğan'ın yazısında sıklıkla kullandığı "Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan meşru hükümetine tam destek verdiği" ifadelerini yineledi. Erdoğan yazısında askeri varlığını "Libya'nın güvenlik güçlerini eğiteceğiz ve terör, insan kaçakçılığı ve uluslararası güvenliğe karşı diğer ciddi tehditlerle mücadele etmelerine yardımcı olacağız" şeklinde açıkladı.