17 Mayıs 2024 Cuma

DEM Parti'den Meclis'e öneriler

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, acilen hayata geçirilmesi için Meclis'e on madde sundu. Bakırhan, barış ve demokrasi mücadelesinden asla geri adım atmayacaklarını söyledi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin haftalık meclis grup toplantısında gündemi değerlendirdi. 

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesine ilişkin davada sanık polisler hakkında istenen beraate dikkat çeken Bakırhan, Elçi'nin katillerinin ortaya çıkması için mücadele edeceklerini söyledi. 

Barış ve demokrasi mücadelesinden bir adım geri atmayacaklarını kaydeden Bakırhan, halkı ve emekçileri krize karşı korumak için Meclis'e 10 maddelik bir çağrı yaptı. Acil hayata geçirilmesi istenen madde şunlar:
🔹"Asgari ücreti her ay sendikaların belirlemiş olduğu yoksulluk sınırının yarısına eşitleyelim. Gelin, asgari ücreti 3 ayda bir güncelleyelim.
🔹En düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesine çıkaralım, Kademeli Emeklilik Sistemi ile sosyal adaleti sağlayalım.
🔹Esnafa ucuz kredi imkanı sağlayıp sigorta primlerinde kolaylık sağlayalım ki istihdama katkı sunulsun.
🔹Küçük esnafın 100 bin liraya kadar olan borçlarını silelim. Milyar dolar kazananlara vergi muafiyeti sağlayanlar ve borçlarını silenler, esnafın 100 bin liraya kadar olan borçlarını gayet rahat silebilir.
🔹Vergi adaleti için çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alacak düzenlemeler yapalım. Vergi muafiyeti ve istisnalarına artık son verelim.
🔹Çiftçilerin temel gider kalemlerinden olan mazot, gübre, elektrik gibi girdilerin ucuza teminini sağlayarak üretimi teşvik edelim. Çiftçiye destek sağlamadığınız zaman dışarıdan ithal bir ekonomik anlayışa mahkum kalıyorsunuz. Gelin, küçük çiftçilerin 10 bine kadar olan borçlarını silelim.
🔹Bireysel borçlanma sorununu ortadan kaldırmak için, hane geliri 50 bin liranın altında olan vatandaşların ihtiyaç ve bireysel borçlarının faizlerini silip borçlarını yeniden yapılandıralım.
🔹KPSS kapsamında hemen engelli 20 bin kişinin işe alımını gerçekleştirelim. Kamuda engelli istihdam kotasını yüzde 6'ya yükseltelim.
🔹Gençlere temel gelir desteği sağlayalım. Öğrencilerin burslarını insani şartlarda eğitim görebilecekleri bir seviyeye yükseltelim. Geçim sıkıntısı çekmeyecekleri olanakları gençlerimiz için yaratalım.
🔹Barınamayan öğrenciler için bir atılım başlatarak öğrencilerin barınma sorununu tarihe gömelim."