15 Mayıs 2025 Perşembe

Dikmece'de TOKİ için 8 bin zeytin ağacı kesilecek

6 Şubat depremlerinden sonra acele kamulaştırılma kapsamına alınan ve TOKİ konut yapılması planlanan Dikmece'de, 22 parsel daha kamulaştırma kapsamına alındı.

 6 Şubat depremlerinden sonra acele kamulaştırılma kapsamına alınan ve TOKİ konut yapılması planlanan Dikmece'de yurttaşların tepkilerine karşın konutlar inşa ediliyor. Zeytin ağaçlarının kesilmesine tepkiler sürerken 22 parselin daha kamulaştırma kapsamına alındı.

Antakya'ya bağlı Dikmece köyü depremden sonra acele kamulaştırma kapsamına alınan bölgelerden biri. Samandağ'ın çeşitli noktalarında konutlar yükselirken Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre Dikmece'de Arpalı mevkiinde 408 bin 636,49 metrekarelik 22 adet parsel daha kamulaştırma kapsamına alındığı öğrenildi. 8 bin zeytin ağacının yer aldığı bu 22 parsel için 508 milyon 631 bin 253 bin TL değer biçildi. Bu parsellerin neredeyse tamamı zeytinlik ve tarım alanından oluşuyor. Ayrıca 132 ada 9 parselde yer alan taşınmazın ise 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve Zeytinlik alan olduğu bilgisi de raporlara yansıdı.

BİNLERCE ZEYTİN AĞACI KESİLECEK
Konuya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) hazırladığı 'Değerlendirme Raporu'nda, "Yerinde yapılan tespit ev incelemelerimizde rapora konu taşınmazlardan bir kısmı üzerinde; doğal olarak yetişen muhtelif ağaçların yer aldığı görüşmüş olup değerlemede ağaçlar dikkate alınmamıştır. Ancak hak sahiplerinin mülkiyetinde ve kullanımında yer alan yapılar, ağaçlar ve müştemilatlar değerlendirme esnasında dikkate alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

Bu taşınmazlarda yaklaşık 8 bin adet zeytin ağacının yer aldığı ifade edildi.