17 Mayıs 2024 Cuma

Deniz Yücel'e işkencenin ardından Almanya'da tepkiler büyüyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı gazeteci Deniz Yücel'in Türkiye'de hapishanede işkence gördüğüne ilişkin ifadeleri üzerine Türkiye'yi uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.
Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in Türkiye'deki tutukluluğun ilk üç gününde işkenceye maruz kaldığı yönündeki ifadeleriyle ilgili Almanya Dışişleri Bakanlığı Ankara'yı Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme’ye sadık kalmaya çağırdı.
 
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Her türlü işkence ve kötü muameleyi kınıyoruz. Bu tür muameleler hukuk dışıdır" ifadelerine yer verdi. 
 
Deniz Yücel'in cuma günü Berlin Tiergarten Asliye Mahkemesi'nde verdiği ifadesindeki işkence iddialarına doğrudan değinmeyen sözcü, Türk hükümetini uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini hassasiyetle yerine getirmeye çağırdı.
 
ALMAN SİYASİLERİN TEPKİLERİ SÜRÜYOR
 
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid, Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanvekili Sevim Dağdelen ve Yeşiller Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripour'un ardından iktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin insan hakları ihlalleri komisyonu sözcüsü Michael Brand ile Yeşiller Eşbaşkanı Annalena Baerbock tepkilerini dile getirdi. CDU'lu Brand yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler'in Türkiye'deki hapishanelerle ilgili kapsamlı bir inceleme yapması gerektiğini savundu. "İşkence ve ağır insan hakları ihlalleri sözkonusu olunca dostluk biter" diyen Brand, Tükiye'deki cezaevi koşullarının ve "sistematik işkence" iddialarının bizzat BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet tarafından incelenmesi gerektiğini vurguladı.
 
Yeşiller Eşbaşkanı Annalena Baerbock ise Türkiye'ye yönelik baskıların artırılmasını istedi. Haftalık Spiegel dergisine konuşan Baerbock, "Federal hükümet Tükiye'ye artık insan hakları ve demokrasi konusunda açık seçik müdahale etmek zorunda" dedi. Türkiye'nin ekonomik olarak AB'ye bağımlı olduğunu ifade eden Baerbock, bu durumun ülkenin daha fazla otokrasiye kaymasına engel olmak için bir avantaj oluşturduğuna dikkat çekti. SPD’li Milletvekilli ve dışişleri uzmanı Rolf Mützenich ise Deniz Yücel bu ağır suçlamaların ardından alman hükümetin adım atması gerektiğini ifade etti.