ÇEVİRİ | Nazilerin idam ettiği ilk kadın Lilo Hermann anısına
Kızıl Ordu'dan partizan birliklerine, yeraltından toplama kamplarına kadar faşizme karşı kadınları anarak, Nazilerin giyotin ile siyasi nedenlerle katlettiği ve idam ettiği ilk kadın Lieselotte Hermann hakkında ölüm yıldönümü 20 Haziran 2008'de yayınlanan makalenin çevirisini 8 ve 9 Mayıs Antifaşist Zafer Günü vesilesiyle okurlarımıza sunuyoruz.
"Bakın, ey anavatanın yurttaşları, son yol bana"
(Antigone)
4 Eylül 1937'de, sürgünde Almanca yayın yapan Paris gazetesinin baş sayfasında, ismini vermek istemeyen bir yazar şöyle yazıyordu: "Stuttgart hapishanesinden, tutsaklığından salıverilen birinin ceket cebinin köşesinden çıkardığımız, toz ve yün topaklarıyla kirlenmiş, buruşmuş küçücük bir kağıt parçası bize ulaştı. Dikkatlice açtık, düzelttik ve kurşun kalemle çok ince yazılmış, zorlukla çözülebilen kelimeleri okuduk: 'Lilo Hermann – vatana ihanetten ölüm - af bir hayal - küçük çocuğu var - dünyaya anlatılmalı - her şeyi yapın - en büyük tehlike'."
Makale yayınlandığında, bir kadın için muhtemelen en büyük dayanışma kampanyası zaten çoktan başlamıştı. Mart 1938'de Reich Adalet Bakanı'na gönderilen bir Gestapo raporunda şöyle deniyordu: "Protesto mektupları aylardır dağlarda birikiyor. Heyetler, evlerine döndükten sonra aşağılık raporlar yayınlamak için yetkilileri ve parti bürolarını taciz ediyor."
Daha önce hiç tanınmayan bir kadın faşizme karşı direnişin sembolü haline gelmişti.
On yıldan fazla bir süre sonra Doğu Almanya'nın dört bir yanındaki sokaklara, anaokullarına ve okullara onun adı verildi. Yazar Friedrich Wolf, 1950 yılında yayınlanan ve 1953/54 yıllarında Paul Dessau tarafından müziklendirilen bir "Biyografik Şiir "i ona ithaf etti. Stephan Hermlin onu, çeşitli baskıları yapılan ve DEFA tarafından filme alınan "İlk sıra" (1951) adlı kitaba dahil etti. O dönemde Doğu Almanya Kültür Derneği Başkanı olan Max Burghardt, eski silah arkadaşını "Hiç yazılmayan mektuplar" (1966) adlı kitapla anmıştır.
Bugün bu direniş savaşçısının ne bir biyografisinin ne de kendisinden alınan ve kendisiyle ilgili belgelerin bir derlemesinin olmaması ve hayatına dair pek çok detayın onlarca yıldır karanlıkta kalması ya da bugüne kadar aydınlatılamamış olması daha da inanılmaz görünüyor.
O zamanlar Mecklenburg Güstrow'daki "Liselotte Herrmann" öğretmen okulunda matematik öğretmeni olan yazar Ditte Clemens, 1980'lerin sonunda Berlin Marksizm-Leninizm Enstitüsü de dahil olmak üzere araştırmaları sırasında ve aynı zamanda çağdaş tanıklarla yaptığı görüşmelerde beklenmedik zorluklarla karşılaştı.
DİK BAŞLI BİR KADIN
Liselotte (Lilo) Herrmann 23 Haziran 1909'da Berlin'de bir mühendisin ve çalışmayan eşinin kızı olarak dünyaya geldi. Zeki ve yetenekli kız, apolitik ebeveynlerini şaşırtacak şekilde, erken yaşta mücadeleye atıldı. Berlin-Wilmersdorf'taki Viktoria Luise Okulu'nda Sosyalist Öğrenciler Derneği'ne, daha sonra Komünist Gençlik Derneği'ne ve KPD'ye üye oldu. Çağdaş bir tanık şöyle hatırlıyor: "Lilo göze çarpmayan, suskun ve çekingen ama tutarlı biriydi. İlkesi adaletsizliğe karşı harekete geçmekti ve büyük bir idealistti."
Aynı zamanda özgürleşmiş bir kadındı. Friedrich Hebbel'in "Herod ve Mariamne" adlı draması üzerine yazdığı A seviyesi makalesinde şöyle diyordu: "Asıl sorun, insanların ve özellikle de kadınların tanınması ve saygı görmesi için verilen mücadele ve onların nesneden insana yükselmesidir." Okuldan ayrıldıktan sonra Stuttgart'ta birkaç dönem kimya ve ardından Berlin'de biyoloji okudu. Ekim 1933'te, o ve 100'den fazla öğrenci arkadaşı Friedrich Wilhelm Üniversitesi'nden siyasi nedenlerle ihraç edildi. Bu zor dönemde, dik başlı genç kadın çocuk sahibi olmaya karar verdi. Oğlu Walter 1934'ün Mayısında doğdu. O sırada babası, komünist gençlik görevlisi Fritz Rau, Moabit hapishanesinde Naziler tarafından çoktan katledilmişti.
Lilo bebekle birlikte Stuttgart'taki ailesinin yanına taşındı ve yeraltındaki KPD ile temasa geçti. Partinin Württemberg'deki bölge sorumlusu Stefan Lovász'ın çalışma arkadaşı oldu. Onun grubu Alman faşistlerinin savaş hazırlıkları hakkında, örneğin Dornier'de savaş uçaklarının yapımı ve Bosch'ta silah siparişleri hakkında bilgi topladı ve bunları KPD'nin istihbarat aygıtı aracılığıyla yurt dışına aktardı.
Haziran 1935'te Lovász bir muhbirin ihanetine uğradı ve Gestapo tarafından tutuklandı. Lilo Herrmann güvenli bir yere kaçmamaya karar vererek antifaşist çalışmalarına devam etti. Aralık ayında Gestapo onun da kapısını çaldı ve Celle yakınlarındaki Scheuen'de bir yeraltı mühimmat fabrikasının vaziyet planını buldu. Alaycı Stuttgart dedektifi Gottfried Mauch tarafından yapılan sorgulama sırasında 26 yaşındaki genç kadın alışılmadık bir güç gösterdi. Birçok yoldaşının aksine, isim vermeyi reddetti, sadece Gestapo'nun zaten bildiği şeyleri onaylayarak hiçbir pişmanlık göstermedi. Bir keresinde kendisine neden KPD'ye katıldığı soruldu. "Bildiğim komünizm hedefi sorulduğunda, bunu tek bir cümleyle ifade edebilirim, o da: "en büyük çoğunluğun en büyük mutluluğudur..." diye cevap verdi. Mart 1936'nın sonunda sorgularda kategorik olarak "Artık hiçbir açıklama yapmak istemiyorum" dedi. Kendisine af ya da çocuğunun kaderi konusunda şantaj yapma girişimleri boşa çıktı, ancak oğlundan ayrı kalmanın acısını yoğun çekti. İşkencecileriyle girdiği eşitsiz düelloda, antik trajedideki Antigone gibi ahlaki galip olarak kaldı. Ve onun gibi Lilo da bunu hayatıyla ödemek zorunda kaldı.
ACIMASIZ İNTİKAM
Lilo ve yoldaşları hakkında "vatana ihanet ve vatana ihanete hazırlık" suçlamasıyla verilen idam kararı 12 Haziran 1937'de açıklandı. Davanın gizliliğine rağmen 1 Temmuz'da Ekonomi, Siyaset ve İşçi Hareketi üzerine Baseler Rundschau gazetesinde bir haber yayınlandı. Komünistler, Rote Hilfe'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki şahsiyetleri, sendikaları ve örgütleri harekete geçirmeyi başardı. Kampanyaya katılan kadın hakları aktivistlerinin oranının yüksekliği dikkat çekicidir.
Uluslararası protestolara rağmen Lilo Herrmann ve yoldaşları Lovász, Steidle ve Göritz 20 Haziran 1938'de Berlin-Plötzensee'de idam edildi. KPD Merkez Komitesi'nin ölüm ilanında "ilk kez bir Alman kadınının antifaşist duyguları ve barışın korunması için verdiği cesur mücadele nedeniyle başının kesildiği" belirtiliyordu. New York Times gazetesi de idamlarla ilgili bir haber yapmış ve bu dört kişinin esas olarak komünist faaliyetleri nedeniyle idama mahkum edildiklerini kabul etmiştir. Sophie ve Hans Scholl'un aksine Lilo Herrmann'ın mezarı yoktur. Plötzensee'de öldürülenlerin cesetleri araştırma amacıyla Profesör Hermann Stieve yönetimindeki Berlin Charité Anatomik Enstitüsü'ne verildi.
SINIRLI BİLGİ
Doğu Almanya'da Lilo Herrmann üzerine yoğunlaşan öncelikle tarihçi Karl Heinz Jahnke oldu. Federal Cumhuriyet'in geri kalanında olduğu gibi onurlandırılmasının uzun süre istenmediği ya da imkansız olduğu Stuttgart bölgesinde, çevirmen Lothar Letsche 1970'lerden beri antifaşist kadının hayatını araştırıyor. 1989'da Stuttgart Üniversitesi'nin önündeki anıt taşla ilgili tartışmalar vesilesiyle, editörlüğünü yaptığı bilgilendirici bir broşür VVN-BdA Baden-Württemberg tarafından yayınlandı ve 1993'te revize edildi. Öğrenci Karin Algasinger 1991 yılında Passau'da Lilo Herrmann üzerine kapsamlı bir yüksek lisans tezi tamamladı. Ditte Clemens 1993'te Ravensburger Buchverlag'da "Lilo Hakkında Sessizlik" başlıklı belgesel öyküsünü yayınladı; bu kitapta birçok yeni olguyu ortaya koyarken, Doğu Almanya'ya ilişkin duygularını ve hayal kırıklıklarını da dile getirdi. Bu kitap, Stuttgartlı kadın kahraman hakkında bugün mevcut olan tek yayındır.
*Christina Fischer'ın aufbou'da yayımlanan yazısı İvanı Benario tarafından ETHA için Türkçe'ye çevrilmiştir. Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.