16 Eylül 2024 Pazartesi

'Çakıcı'ya tanınan haklar hasta tutsaklara da tanınsın'

Hapishanelerde tutulan yüzlerce ağır hasta tutsağın serbest bırakılması talebiyle düzenlenen oturma eylemlerinin 328'incisi gerçekleştirildi. Alaattin Çakıcı'ya verilen ve haftanın 7 gününü kapsayan, yakınlarıyla görüşme hakkına değinen tutsak yakınları, aynı hakların siyasi tutsaklara verilmesini istedi. Hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle her Cumartesi günü Galatasaray'da oturma eylemi yapan insan hakları savunucuları, Yaşar Eriş'in durumuna dikkat çekti.

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'ya verilen ve haftanın 7 gününü kapsayan, yakınlarıyla görüşme hakkına değinen tutsak yakınları, aynı hakların siyasi tutsaklara verilmesini istedi. Ölümcül rahatsızlıkları olduğu halde hiçbir insani talepleri karşılanmayan ve hakları tanınmayan siyasi tutsaklara karşın Çakıcı'ya tanınan imtiyaza tepki gösterildi.

İnsan Hakları Derneği Hapishane Komisyonu adına açıklama yapan Ümit Duru, 17 yıldır hapiste olan ve şu anda Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan Yaşar Eriş’in serbest bırakılmasını istedi. Eriş'in şizofreni gibi ağır bir hastalığa sahip olmasına rağmen sürekli baskı ve şiddete maruz bırakıldığını söyleyen Duru, hasta tutsağın tek kişilik hücrede gayri insani koşullarda tutulduğunu bildirdi.

Açıklamada Yaşar Eriş'in vasisinin ifadeleri aktarıldı: “2017 yılının Eylül aylarında ki görüşüne gittiğimde parçalanmış insan yüzleri ve hayvan yüzleri görmeye başladığını ve sesler duyduğunu yalnız bu seslerin net olmadığını dile getiriyordu  Sonraki görüşlere gittiğimde ise aynı şekilde daha yoğun görmeye başladığını ve seslerin kendisine bir şeyler anlatmak istediğini anlaşılmaz bir dil olduğunu söyledi. Son olarak özellikle de 2018 ocak ayı itibari ile gece ve gündüz hem görüntülerin hem de seslerin çok yoğun olarak duyup ve gördüğünü, kendisini öldürmesini her an hayatına son vermesini isteyen sesler dışında artık gördüğü parçalanmış insan ve hayvan yüzlerinin de konuştuğunu kendisini öldürmesini istediklerini ve baskı uyguladıklarını söyledi. 2018 ocak ayı itibariyle de kilo kaybı halsizlik ve mayıs haziran ayı itibariyle de uyuma problemi yaşamaya başladığını dile getirdi. 2018 Mayıs’ında açık görüşüne gittiğimde yemek yerken hücresinde bulunan küçük buzdolabın telini çıkarıp boğazını kesmeyi düşündüğünden bahsetti o an sesler ve görüntülerin kendisini hipnoz ettiğini de dile getirdi.”

Hastalığı raporla sabit olan Eriş'in tek kişilik hücrede daha da kötüye gittiğini belirten Duru, “Hem rahatsızlığını kontrol altına alınabilmesi, hem de daha kötü sonuçların ortaya çıkmaması için Yaşar Eriş’in serbest bırakılmasını talep ediyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak bizler Yaşar Eriş ve tüm ağır hasta mahpusların en azından “helalleşme” hakları temelinde serbest bırakılmalarını istiyoruz.” dedi.

Eylemde hasta tutsakların resimleri taşınırken, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “İnsan haklarıyla insandır” sloganları atıldı.