3 Mayıs 2024 Cuma

Barış Nöbeti: Halkın iradesine saygı gösterilsin

İHD pek çok kentte gerçekleştirdiği barış nöbetlerinde Van halkının iradesinin gasp edilmesi ve eylemlere katılanlara dönük polis ve yargı şiddetini kınayarak, "Tüm baskılara rağmen sandıkta iradesini ortaya koyan Van halkının tercihlerine saygı duymak demokratik bir hukuk devleti için zorunludur" dedi.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) her ayın ilk cuma günü pek çok kentte düzenlediği barış nöbetlerinde bu ay Van'da halk iradesinin gasp edilmesi ve protestolara katılan halka dönük polis şiddetine tepki gösterildi.

ANKARA
İHD Ankara Şubesi'nin şube binasında düzenlediği barış nöbetine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Sümeyye Boz, Ferit Şenyaşar, Ömer Faruk Hülakü ve çok sayıda kişi katıldı. Basın açıklamasını Enes Beyaz okudu.

ADANA
İHD Adana Şubesi ve hak savunucuları "Toplumsal barış için şiddet son bulsun, halkın iradesine saygı gösterilsin" şiarıyla dernek binasında bir araya geldi. Nöbette; iktidara halkın iradesine saygı göstermesi talep edildi.

ANTAKYA
İHD İskenderun Şubesi de bu ayki barış nöbetini halkın iradesinin tanınması talebiyle tuttu. Şube konteynerinde gerçekleşen nöbette basın metnini İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk okudu.

SİİRT
İHD Siirt Şube binasında gerçekleştirilen nöbete, DEM Parti Siirt İl Eşbaşkanları Rewşan Aslan ile Eşref Tekin ve çok sayıda kişi katıldı. Nöbetin gerçekleştirildiği salona Kürtçe ve Türkçe, "Barışı savunmak bir insan hakkıdır" yazılı pankart asıldı. Basın açıklamasını Mehmet Satıcı okudu.

BATMAN
İHD Batman Şubesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. "Barış insan hakkıdır, barış insanlığın teminatıdır, yaşasın barış" pankartının açılan nöbette basın açıklamasını İHD Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray okudu.

'VAN HALKININ İRADESİ YOK SAYILDI'
Nöbetlerde okunan ortak basın açıklamasında Van'da Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının son anda geri alınarak halk iradesinin nasıl gasp edildiği aktarılarak, "Van halkının yüzde 55.48 oyunu alarak Van Büyükşehir Belediyesi başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesi kararı hukuka aykırı bir şekilde ortadan kaldırılarak Van halkının iradesi yok sayılmıştır" denildi.

'KENTLER ABLUKAYA ALINDI'
İki dönemdir Kürt halkının iradesini kayyumlar ve tutuklamalarla yok sayan iktidarın bu sefer de yargı eliyle kayyum uygulamasına devam ettiği kaydedilen açıklamada, bu gasba karşı Van başta olmak üzere pek çok kentte halkın sokaklara döküldüğü, polis, asker ve silahlı paramiliter güçlerin ise halkın üzerine salındığı dile getirildi.

Kentlerin ablukaya alındığı ve eylemlere yoğun bir polis şiddetiyle saldırıldığı kaydedilen açıklamada, eylemlere katılan çocuklara dönük çok sayıda işkence ve kötü muamele görüntüsünün yayıldığına işaret edildi. İstanbul'da da farklı noktalarda duruma tepki göstermek isteyen avukatların ve halkın gözaltına alındığı kaydedilen açıklamada, eylemler devam ettiği esnada YSK tarafından mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verildiği belirtildi.

'VAN HALKI KAYYUM SİYASETİNE KARŞI EN GÜÇLÜ KARŞI DURUŞU GÖSTERDİ'
Eylemlerde işkenceyle gözaltına alınan çok sayıda kişinin tutuklandığına dikkat çekilen açıklamada, "Van halkı kayyım siyasetine karşı en güçlü karşı duruşunu göstermiş ve kimler tarafından yönetilmek istediklerini ortaya koymuştur. Tüm baskılara rağmen sandıkta iradesini ortaya koyan Van halkının tercihlerine saygı duymak demokratik bir hukuk devleti için zorunludur" denildi.

İktidara çağrıda bulunarak kayyum gasbına son verilmesi istenen açıklamada, 3 Nisan'da hukuksuzluğun giderilmesiyle eylemlerin de sona erdiği ifade edildi ve "Bu hukuksuzluğa sebep olan nedenler sonucu gözaltına alınmış olan kişiler derhal serbest bırakılsın ve halka şiddet uygulayan ve şiddet uygulama talimatını veren kamu görevlileri ve yetkililer hakkında ivedi olarak işlem başlatın" denildi.

'KAYYUM UYGULAMALARINA KARŞI DUYARLI OLALIM'
Açıklamada, "İnsan Hakları Derneği olarak iktidarı halen Van sokaklarında devam eden polis ablukasını derhal kaldırmaya; sandıkta çıkan halk iradesine saygı duymaya çağırıyor; demokratik kamuoyunu ve toplumsal muhalefeti yaşanan kayyım uygulamasına karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz" denildi.