30 Nisan 2024 Salı

Balıkesir'de 11 noktada JES için ihale açılıyor

Balıkesir'de yapılması planlanan jeotermal sahası, 7 ilçesinde tarım ve hayvancılığı sona erdirecek, dereler ve denizdeki canlı yaşamı bitirecek, antik ve tarihi kalıntılara geri dönüşümsüz zarar verecek. İhaleye karşı çıkan bölge halkı, planın derhal iptal edilmesini istedi.

Balıkesir'in Burhaniye, Ayvalık, Manyas, Bandırma, Balya, Sındırgı ve Susurluk ilçelerindeki toplam 11 noktadaki jeotermal sahası için 21 Ocak'ta valilik tarafından ihale yapılacak. Jeotermallerin yapılmasıyla turizm son bulacak, tarım ve hayvancılık bitecek, deniz canlılarının yaşamı tehlikeye girecek, antik ve tarihi kalıntılar da zarar görecek.

Balıkesir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının Resmi Gazete'deki duyurusunda, Burhaniye ve civarında 1526,2 hektar ve 3143,62 hektar olmak üzere toplamda 4669,82 hektarlık bir alanda arama/sondaj ve sonrasında işletme amaçlı ihale açılacağı bildirildi.

Jeotermal tesislerin yapılmasıyla, Burhaniye'de büyük ova vasfında olan yılda 3 ile 4 ürün alabilen birinci sınıf tarım arazisi Çoruk ovası yok edilecek tarım ve hayvancılık bitecek. Halkın birinci dereceden geçim kaynağı olan zeytinin verimi ve kalitesi azalacak, kuruyacak. Öte yandan yeraltından çıkarılacak sıcak su yeniden yeraltına verilmesi gerekirken daha düşük maliyeti nedeniyle sıcak suyu yakındaki dere ve arazilere dökmekte bu durum dereler ve denizde hiçbir canlı yaşamına izin vermeyecek.

Turizmin önemli gelir kaynağı olduğu Burhaniye, Ayvalık, Manyas, Bandırma, Balya, Sındırgı ve Susurluk ilçelerindeki 11 noktadaki jeotermal atıkları ilçelerde turizmin son bulmasına neden olacak.

Adramytteion antik kentine ev sahipliği yapan Burhaniye'de, jeotermal kuyularından çıkarak havaya karışacak tehlikeli ve aşındırıcı gazların ve kimyasalların antik kent buluntuları üzerindeki olası aşındırıcı etkisi, geri dönüşümü mümkün olmayan zararlara sebep olacak.

İHALENİN İPTALİ İÇİN DİLEKÇE VERİLDİ
Birgün'de yer alan habere göre ihaleye itiraz eden Burhaniye Çevre Platformu üyeleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, Burhaniye Kaymakamlığı'na topluca itiraz dilekçesi verdiler. Yapılan ortak açıklamada, jeotermal enerji ile elde edilebilecek sondaj yatırım planının ve ısı derecesinin belirsiz ve bilimsel dayanaktan uzak olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Sondaj derinliğinin belirsiz ve maliyet hesabının da rasyonel olmadığı, arama-sondaj çalışmaları esnasında sıyrılacak bitkisel toprak miktarının belirsizliği gibi pek çok konuda tarıma ve çevreye etkileri yönünden, Balıkesir Valiliğince, Balıkesir halkına somut bir taahhütte bulunulmadığı, bu alanlarda jeotermal sıvının çıkartılması ve enerji üretim amaçlı kullanılması durumunda yöredeki bitki örtüsüne, canlılara ve tarım sektörüne önemli çevresel etkisinin olacağı, gürültü ve kükürt dioksit kaynaklı koku kirliliği oluşacağı, turizmin olumsuz etkileneceği dikkate alınmadığı görülmüştür" denildi.

Başta Aydın, Denizli, Alaşehir, Salihli olmak üzere, pek çok yörede jeotermal işletmeler nedeniyle yaşanan çevre sorunları ortadayken, Balıkesir Valiliğinin bu ihaleleri açmasının şaşırtıcı olduğu kaydedilen açıklamada, ihalenin derhal iptali istendi.