26 Nisan 2024 Cuma

ASM: Mülteci ve göçmen düşmanı politikaları mahkum ediyoruz

Seçim sürecinde yükselen mülteci düşmanlığı ve ırkçılığa ilişkin açıklama yapan Avrupa Sürgünler Meclisi, "Ezilen emekçilerin ve halkların yararına bu sistem partileri hiç bir şey veremez. Aralarındaki dalaş ve kavga, sömürüden pay kapma ve çıkar kavgasıdır" dedi.

Avrupa Sürgünler Meclisi (ASM), Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna giderken ırkçı, faşist söylemlerin, mülteci ve göçmen düşmanlığının artmasına tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada, emperyalist devletlerin işgal, ilhak temelli savaş politikaları sonucu dünyanın dört bir yanında insanların savaşlardan, yoksulluk ve yıkımdan kaçmak zorunda kaldığı ve ülkelerini terk ettiği belirtildi. "Sömürü sisteminden kaynaklı sınıflı toplumun baskı politikaları nedeniyle sürgünlük, göçmenlik, mültecilik dünyamızda artan biçimde devam ediyor" denilen açıklamada, göçmenlerin sığınarak yaşam mücadelesi verdiği ülkelerde iktidarların ve faşist odakların göçmenleri hedef gösteren, saldıran, tecavüz eden, katleden pratikler de sergilediği vurgulandı.

Türkiye'de son yıllarda Suriyeli, Afgan ve diğer uluslardan göçmenlere dönük ırkçı söylemlerin seçim sürecinde arttığı dile getirilen açıklamada, siyasi partilerin Türk milliyetçiliğini kabartmakta birbiriyle yarıştığı söylendi.

Başta Suriyeli göçmenler olmak üzere Türkiye'deki tüm sığınmacıların tedirginlik içinde olduğu vurgulanan açıklamada, "Ucuz iş gücü olarak emekleri sömürülen, pahalı ev kirası ödemek zorunda bırakılan göçmenler Türkiye'de 'beka' sorunu olarak gösterilmektedir" denildi. Bu durumun sorumlusunun Türk devleti, Erdoğan iktidarı ve arkasındaki emperyalist güçler olduğu belirtilen açıklamada, kayyum politikalarının devamını savunan açıklamalara da tepki gösterildi.

Irkçılığın, tekçiliğin, şovenizmin insanlığın en büyük düşmanı olduğu dile getirilen açıklama, şöyle devam etti: "Faşist Erdoğan iktidarını yıkarak yeni bir demokratik ortam ve ülke yaratılması hayalini yayan Kılıçdaroğlu da Türk devletinin ve egemen sınıfların tekçi, ırkçı politikalarını sürdürmeye yönelik bir tutumla, olası seçilmişlikte neler yapacağını göstermiştir. Ezilen emekçilerin ve halkların yararına bu sistem partileri hiç bir şey veremez. Aralarındaki dalaş ve kavga, sömürüden pay kapma ve çıkar kavgasıdır. ASM olarak, mülteci ve göçmen düşmanlığı politikalarını şiddetle kınıyor ve mahkum ediyoruz."