6 Mayıs 2024 Pazartesi

81 yaşındaki hasta tutsak ATK'ye kelepçeli sevk edildi

Yüzde 93 engelli ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya'nın oğlu İsmail Kaya, babasının gözleri bağlı ve kelepçeli bir şekilde ATK'ye sevk edildiğini aktardı.

Sol gözü görmeyen, sol kulağı duymayan, böbrekleri iflas eden, prostat ameliyatı olan, demans hastası, kalp rahatsızlığından ötürü anjiyo olan ve yüzde 93 engelli raporu verilen 81 yaşındaki ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya, tüm hastalıklarına rağmen tahliye edilmiyor.

2008 yılında katıldığı bir basın açıklaması gerekçesiyle "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ile "örgüt propagandası yapma" iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verilen Kaya'nın cezası 2011'de Yargıtay tarafından onandı. Bursa'da prostat hastalığı nedeniyle ameliyat olduktan sonra 14 Ekim 2020'de gözaltına alınan ve Bursa H Tipi Kapalı Hapishanesi'ne konulan Kaya, 60 gün boyunca tek başına bir hücrede tutuldu. Başvurular sonucu Kaya'nın cezası, 4 Ocak 2021'de 6 ay süreyle ertelendi. Sağlık sorunlarına rağmen 31 Mart 2023'te tekrar tutuklanarak Batman M Tipi Kapalı Hapishanesi'ne gönderilen Kaya hakkında cezasının ertelenmesi için yapılan başvurular, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) 31 Ağustos 2023'te verdiği "hapishanede kalabilir" raporu nedeniyle reddedildi.

Tekerlekli sandalye ile gezebilen ve yaşamını tek başına sürdüremeyen Kaya hakkında bir kez daha sevk edildiği ATK tarafından 11 Mart'ta "Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir. Hapishanede kalabilir" raporu verildi.

TEKLİ HÜCREDE TUTULUYOR
Bursa H Tipi Kapalı Hapishanesi'nden Batman Kapalı Hapishanesi'ne, oradan da Elazığ E Tipi Kapalı Hapishanesi, Beşiri Yüksek Güvenlikli T Tipi Hapishanesi ve son olarak Elazığ R Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sevk edilen Kaya'nın oğlu İsmail Kaya, en son gittikleri görüşte babasının burada da tekli hücrede tutulduğunu öğrendiklerini belirtti. Mezopotamya Ajansı'na konuşan Kaya, son tutukluluğunun üzerinden 13 ay geçen babası için savcılığa, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yaptıkları başvurularının reddedildiğini söyledi.

Babasının durumunun her geçen gün kötüye gittiğinin altını çizen Kaya, "Yürüyemiyor, tekerlekli sandalye ile geziyor. Elazığ'da 3 ay tek başına hücrede tutuldu. Bu süreç onu çok yıprattı. Görüşüne gittiğimizde konuşamıyordu. 3 ay sonra tekrar Batman merkezdeki cezaevine gönderdiler. Orada da yaklaşık 7 ay tutuldu" dedi.

'HER AN ÖLÜM HABERİ GELEBİLİR'
Kaya, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz gün cezaevini telefonla aradım ancak hafta sonu olduğu için bilgi veremeyeceklerini söylediler. Babamın durumundan endişeliyiz, her an ölüm haberi gelebilir. Yabancı bir telefon numarasından arandığımızda mahvoluyoruz babamla ilgili haber geldi diye. Çok hasta olduğu için Êlih'ten Beşiri'ye Beşiri'den de Elazığ'a gönderildi. Artık hiçbir cezaevi bakmıyor. Konuştuğumuz cezaevi yetkilileri; 'Sizden daha sıkıntılı bir durumdayız. Siz gelip bir saat bakıp gidiyorsunuz ama biz günde on defa uğruyoruz. Ölmüş mü kalmış mı diye. 'Neden bu adama bunu yapıyorlar anlamış değiliz' dediler. Tekerlekli sandalyede olduğu için tek başına tuvalete dahi gidemiyor."

CİMER'E BAŞVURU
İki ay önce CİMER'e başvurduğunu ve babası hakkında Siirt Devlet Hastanesi tarafından verilen yüzde 93 engelli raporu da eklediğini söyleyen Kaya, "O raporu, babamın resimleriyle birlikte ilettim. Ancak bana, 'Cezaevinde kalabilir, cezasının tamamını çekecek' yanıtı verildi" dedi.

KELEPÇELİ SEVK EDİLDİ
Babasının bir ay önce tekrar İstanbul ATK'ye sevk edildiğini kaydeden Kaya, şunları belirtti: "Bir ay önce de babamı İstanbul'a götürmüşler. Babam cezaevi çıkışından İstanbul'a kadar hem kelepçeli hem de gözleri bağlanmış şekilde götürülmüş. Babam bize dedi ki; 'Bir saniye bile gözlerimi açmadılar. Nereye götürüldüğümü bilmiyordum. Bir askere 'Biz neredeyiz şu an?' dediğimde, 'Amca sen İstanbul'dasın' dedi. Hastalıklarına ve ihtiyaçlarını karşılayamayan bir insana 'cezaevinde kalabilir' raporu verdiler."