18 Eylül 2024 Çarşamba

Ankara katliamı anması: Asıl failler yargılansın

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler, 33'üncü ayında Ankara Garı önünde anıldı. Anmada "Asıl failler yargılanmadıkça buradaki son kişi ölünceye kadar adalet mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.
10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenler, 33’üncü ayında Ankara Garı önünde anıldı. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der) tarafından her ayın 10'unda gerçekleştirilen anmaya, yaşamını yitirenlerin yakınları, yaralılar, Suruç Aileleri İnisiyatifi, siyasi parti ve sendika temsilcileri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu katıldı.
 
ÖLÜNCEYE KADAR ADALET MÜCADELESİ VERECEĞİZ
 
Katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşındığı anma, katliamın yaşandığı saat 10.04'te yapılan saygı duruşu ile başladı. Anmada konuşan 10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, 10 Ekim Ankara Katliamının karar duruşmasının 31 Temmuz'da başlayacağını hatırlatarak, "Bu süreci ve bu süreçteki haksızlıkları teşhir etdiyor ve bu süreçteki bütün hukuksuzlukları dile getiriyoruz. Bu zamana kadar elbette ki çok şeyi listeledik. Yapılması gerekenleri söyledik. Talep ettik. Biz biliyoruz ki kendimiz söyleyip kendimiz dinlemiyoruz. Mutlaka sesimiz duyulacak. Uluslararası platformlar da dahil Ankara Katliamı yargılamasında karara gelinen noktada bütün dünya bunu konuşacak. Bütün dünya bu katliamda verilen cezaları, yapılan haksızlıkları konuşacak. Çünkü biz bunu teşhir etmeye devam edeceğiz. Dosyamızdaki tutuklu sanıkları hepimiz biliyoruz. Kaç tane tutuklu sayısı var biliyoruz. Asıl failler yargılanmadıkça buradaki son kişi ölünceye kadar adalet mücadelemizi vereceğiz bu bilinsin" diye belirtti.
 
Karar duruşması öncesi son anma olduğunu hatırlatan Coşgun, "Duruşmadan önceki ve bin günden sonraki öfkelerimizin en yüksek olduğu belki de bu zamana kadar ki çabalarımızın sonucunu almakla ilgili en büyük umuda geldiğimiz bir süreçteyiz. Son duruşmanın yaratacağı infialden duyulan korkuyla, mahkeme heyetinin kendince yaptığı bir önlem olarak duruşmayı Sincan Cezaevi Kampüsüne nakletmiştir. Ama bunun sonucu değiştirmeyeceğini göstermemiz lazım" dedi.
 
'24 İNSAN ÖLDÜ NE YAS İLAN EDİLDİ NE ACILAR PAYLAŞILDI'
 
Ardından söz alan katliamın mağdurlarından Nazım Karakurt, 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına değinerek, "Bu işin fıtratında var diyen insanlar bu ülkede katliamları, iş cinayetlerini meşrulaştırıyor. Bu ülkenin eski cumhurbaşkanı şimdi ki başkanı bir Arap şeyhinin ölmesiyle birlikte bu ülkede 3 günlük yas ilan edebiliyor. Bu nasıl bir vicdansızlık. 24 insan yaşamını yitirmiş! Bırakın yasını, acılarını bile paylaşmaktan imtina ediyor. Bu asla kabul edilemez. Ankara'da bir katliam yaşandı. Dağların çocuklarıyla denizlerin çocukları bir birini öldürmesin diye Türkiye'nin her yerinden on binlerce insan Ankara'ya geldi. Katliamcılara yardım ve yataklık yapanları biz biliyoruz. Katliamcılar yardım ve yataklık yapanlar o dönemin İçişleri Bakanıdır, Ankara Valisinin ta kendisidir, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürünün ta kendisidir" ifadelerini kullandı.
 
MÜCADELE DEVAM EDECEK
 
Son olarak konuşan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da "Muhalif olan kim varsa terörist diyen bir iktidar yapısıyla karşı karşıyayız" dedi. İktidarların geçici olduğunu belirten Kerestecioğlu, "Tabiî ki mücadele devam edecek, tabiî ki o anıt yapılacak ve sorumlular yargılanacak. Kaybettiğimiz bu arkadaşlarımızda hafızalarımızdan silinmeyecek. Onlar kalbimizin anıtında ve asla unutulmayacak" dedi.