17 Mayıs 2024 Cuma

Almanya: Suriye'deki ateşkes Efrîn'i de kapsıyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler'in Suriye'de 30 günlük ateşkes kararının Efrîn'i de kapsadığını açıkladı. Bakanlık adına açıklama yapan Sözcü, Türkiye'yi ateşkese bağlı kalmaya çağırdı.
Fransa ve ABD'nin ardından Almanya da Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin hafta sonunda aldığı Suriye'de 30 günlük ateşkes kararının Efrîn'i de kapsadığını belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Türkiye'ye ateşkese bağlı kalma çağrısında bulundu.
 
Schaefer, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin hafta sonunda aldığı Suriye'nin tümü için 30 günlük ateşkes kararının Efrîn'i de kapsadığını kaydetti. Schaefer, "BM Güvenlik Konseyi'nin kararı Suriye'nin bütününden bahsediyor ve Suriye'nin tamamı için 30 günlük bir ateşkes çağrısında bulunuyor" dedi.
 
Bu kararın "bütün taraflar" için geçerli olduğunu ifade eden Schaefer, Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Walter Lindner'in Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi ile konuyu görüşerek Türk tarafına "BM kararı ile ilgili Almanya'nın görüşünü ilettiğini" belirtti.
 
Almanya'nın bu açıklaması ABD ile Fransa'nın aynı yönde yaptığı açıklamalarının ardından geldi. Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un BM kararının Efrîn'i de kapsadığını belirttiği ifade edilmişti.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Salı günü yaptığı açıklamada BM kararının bütün Suriye için geçerli olduğunu ve Türkiye'nin "bu mutabakatı iyice ve yeniden okuması" gerektiğini ifade etmişti.
 
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Salı ve Çarşamba günü yaptığı iki açıklama ile ABD ve Fransa'nın açıklamalarına yanıt verdi. Açıklamalardan ilkinde Fransa Cumhurbaşkanlığı'nın yaptığı açıklamanın "yalan bilgi" verdiğini belirtilirken, Macron ile Erdoğan arasındaki görüşmede Macron'un Efrîn'e atıf yapmadığı ifade edildi.
 
İkinci açıklamasında ise Türkiye'nin Suriye'deki çatışmaların taraflarından biri olmadığına değinilerek Nauert'in sözleriyle ilgili "her türlü temelden yoksundur ve kararın odak noktasını anlayamadığını ya da bu odağı çarpıtmak istediğini göstermektedir" denildi.