29 Aralık 2024 Pazar

Alevi Kültür Dernekleri 12. Genel Kurulu başladı

Alevi Kültür Dernekleri'nin 12. Genel Kurulu Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda başladı. Genel kurulda konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, "Yolun içerisinde ihanet edenlere de sözümüz olması lazım. Ozan Arif'i Pir Sultan'a benzetenlere karşı sözümüz olmalı" dedi.
Alevi Kültür Dernekleri'nin (AKD) 12. Genel  Kurulu Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda başladı. Alevi Kültür Dernekleri 12. Genel Kurul Başkanlığı için yarışacak iki isim; Doğan Demir ve Yolcu Bilginç sabah erken saatlerinde salonda yerlerini aldı. Birçok ilden delegenin katıldığı genel kurul saygı duruşu ile başlayıp müzisyen Taylan Cansız'ın okuduğu deyişler ile sürdü.
 
AKD Antep Şube Başkanı Yılmaz Demirdelen'in divan başkanlığına seçilmesiyle birlikte programın açılış konuşmasını Doğan Demir yaptı. AKD'nin birçok bölgede hizmet verdiğine dikkat çeken Demir, "Altı yıllık süreçte omuz omuza mücadele ettik. Zaman zaman cop yedik, gazlandık, mahkemelerde süründük ama buralara kadar geldik" dedi.
 
Siyasilerin Alevi kurumlarına bakışının çok kötü olduğunu ifade eden Demir, "Ama örgütlerimiz bunu yıktı. Geldiğimiz noktada kimse bizi ayrıştıramaz. 'Toplumsal uzlaşıyı birlikte sağlayacağız' dedik. Bu kongreden sonra inanç kurulumuzun nezdinde toplumumuzu ileriye taşıyan hizmete devam edeceğiz. Fakat hükümetin, devletin Alevilere bakışını da iyi biliyoruz. 'Devletin hiçbir yerinde Alevi yok' diyoruz ama biz daha kendi içimizde uzlaşı sağlayamıyoruz. Her platformda uzlaşı sağlamalıyız. Bize oy versin, vermesin kimseyi ayrıştırmayız. Bu kongrede ne olursa olsun kapıdan çıkarken tüm tartışmaları arkamızda bırakacağımızı umuyorum" diye konuştu.
 
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül ise hoşgörü mesajı vererek "Aleviliği var edebilmek için Hacı Bektaş'ın hoşgörüsünü yaşamalıyız. Hoşgörü içerisinde olmamız gerekir. Alevilikten ilham almak gerekir. Aksi halde bunun altında bizi çökertmek yatar" dedi.
 
'DEMOKRASİ KÜLTÜRÜNÜN YERİNİ RIZALIK MAKAMI KARŞILAR'
 
Kurulda söz alan bir diğer isim de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan oldu. "Alevi kurumları olarak yan yana yürümek gibi bir zorunluluğumuz var" diyen Kaplan "Yaşanan tartışmaların Alevilerin temel sorunları ile uzaktan yakından alakası yok. Kent ve köylerimizde yaşadığımız geleneksel inancı şehirde yaşatmaya çalışıyor ve bocalıyoruz. Alevilikte demokrasi kültürünün yerini rızalık makamı karşılar. Yönetim kurulları da bence bu şekilde seçilmelidir. Hüseyni duruştan bahsediyoruz. Öyleyse ülkede ne kadar mazlum varsa onlardan yana durmak gerek. Alevilikte ırkçılık, milliyetçilik kabul edilemez. 73 millete bir nazardan bakma zorunluluğumuz var. Kimseyi ötekileştiremeyiz. Son zamanlarda Arapça karşıtlığı üzerinden Türkçe dayatılıyor. Dersim'de katıldığım bir cemde herkes gözyaşı döktü ben hariç. Çünkü anadillerinde ibadet yapıyorlardı. Bu sebeple anadillerin korunmasını sağlamalıyız" diye belirtti.
 
'OZAN ARİF'İ PİR SULTAN'A BENZETENLERE KARŞI SÖZÜMÜZ OLMALI'
 
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de "Yoldan çok uzaklaştık" diyerek sözlerine başladı. Geçmez, "Aleviler kendi inançları için büyük bedel ödedi. Onun için ırkçılıktan, ötekileştirmekten uzak durdu. Biz rehber olacaksak yolu bize öğretenlerin sözlerini unutmamak lazım. Yoldan çok uzaklaştık. Bu biz değiliz. Alevi dünyasında hükümet olmak isteyenler, saldırmaya başlıyorlar. Yolun içerisinde ihanet edenlere de sözümüz olması lazım. Ozan Arif'i Pir Sultan'a benzetenlere karşı sözümüz olmalı. Türkiye anti demokratik yöntemlerle yönetiliyor. Hoşumuza gitmeyen sözlere karşı söz söylemek lazım. Birilerinin iktidarı için mücadele etmek bizim görevimiz değil. Görevimiz; ötekileştirilenlerin haklarını savunmak olmalı. Bize dinimizi diyanete teslim etmemiz yönünde dayatma yapılıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Buna karşı çıkmak asli görevimizdir" diye kaydetti.