Aile hekimleri birçok kentte iş bıraktı
"Eziyet yönetmeliği"ne karşı Antalya, Diyarbakır, Mardin, Dersim, İzmir, Ankara, Balıkesir, Eskişehir başta olmak üzere kentlerde iş bırakan ve İl Sağlık Müdürlükleri önünde basın açıklaması yapan hekimler, sağlık hizmetlerinin ticarileştirildiğini belirterek dayanışma çağrısı yaptı.
Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi Çalışanları, "Eziyet Yönetmeliği" olarak nitelendirdikleri Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı 5 günlük iş bırakma eylemi başlattı. Antalya, Diyarbakır, Mardin, Dersim, İzmir başta olmak üzere kentlerde İl Sağlık Müdürlükleri önünde basın açıklaması yapan hekimler, yönetmeliğin geri çekilmesini istedi.
ANTALYA
Antalya 'da bulunan sağlık emek ve meslek örgütleri iş bırakma eylemi nedeniyle Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak yönetmeliği protesto etti.
Eylem Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES ) Antalya Şube Başkanı Dr. Kaan Taşer'in konuşması ile başladı. Taşer, "Sağlık bakanlığının hiçbir sağlık meslek örgütüne danışmadan hazırladığı 'yeni' aile hekimliği 'EziyetYönetmeliği' özünde HYP (Hasta Yaratma Projesi) odaklı, 'birey hasta olmalı ki sağlık çalışanları performans yapabilsin' mantığına dayanmaktadır! Bu yaklaşım, Bakanlık yetkililerinin koruyucu sağlığı ne kadar yanlış anladığını da göstermektedir. Bakanlık, Sağlık kurumlarına başvuran hasta sayısı ile değil, ne kadar kişiyi hastalıklardan koruduğu ile övünmelidir" dedi.
"Sağlığı ticarileştiren AKP iktidarı birinci basamak/ aile hekimliğini de performansa dayalı ticari faaliyet kapsamına sokmaktadır. Performans dayatması, günlük muayene sayıları, vatandaşı ASM'ye gelmeye ikna etme vb. işler aile hekiminin görevi haline gelmektedir. Bu 'kriterleri' tutturamayan aile hekiminin hakedişi/ücreti kesilip sözleşmesi feshedilecektir. Kısaca daha çok iş daha az ücrete yaptırılacaktır. AKP'nin sağlıktaki yanlış politikaları halkımızı 'bilinçli olarak' hasta etmekte, sağlık emekçilerine şiddet, emek sömürüsü, yoksulluk, tükenmişlik ve ölümden başka bir seçenek sunmamaktadır" diyen Taşer, "cebinden daha fazla para ödemek istemeyen, nitelikli sağlık hizmeti almak isteyen halkımızın da desteğini bekliyoruz" diyerek dayanışma çağrısı yaptı.
DİYARBAKIR
Diyarbakır'da 16 sağlık meslek örgütünün katılımıyla İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yapıldı. Açıklamada, "Aile Sağlığı Merkezleri'ni yönetmelikler ile eziyete dönüştürmeyin" pankartı açıldı. Ortak açıklamayı Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen yaptı. Yönetmeliğin geri çekilmesini beklediklerini ifade eden Ülgen, yönetmeliğin aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporları ücretli hale getirdiğini dile getirdi.
DERSİM
Dersim'de SES ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Sanat Sokağında açıklama yaptı. "ASM'ler ticarethane, emekçiler köle değildir" şiarıyla yapılan açıklamada, "Ceza yönetmenliğine hayır", "Vergide adalet", "Koruyucu sağlığa bütçe", "Ticarethane değil ASM", "Kiralık değil kamu binası" dövizleri taşındı. "Performans ve ödeme yönetmenliğine değil, nitelikli çalışan sağlık sistemine ihtiyacımız var" dövizlerinin yer aldığı açıklamayı doktor Meral Günbenat Şimşek yaptı. Düzenlemelerin hiçbirinin halk ve hizmet sunan emekçiler açısından kalıcı çözüm getirmediğini belirten Meral Günbenat Şimşek, Aile Sağlığı Merkezleri'ndeki sağlık hizmetlerinin ücretli olma yolunda hızla ilerlediğini ifade etti.
İZMİR
İzmir'de, Sağlık Platformu bileşenleri İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. "Aile hekimliği eziyet yönetmeliğine hayır" pankartının açıldığı açıklamada, "Eskiden can güvenliğimiz yoktu, artık iş güvencemiz de yok" ve "Sağlık haktır satılamaz" dövizleri taşındı. Sık sık "Sağlığa bakan arıyoruz" ve "Sağlık bakanı istifa" sloganlarının atıldığı eylemde, İzmir Tabip Odası Başkanı Mehmet Ceyhun Özyurt açıklama yaptı. Açıklamada yapılan konuşmalarda, "Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz" denildi.
Aile Hekimlerinin iş bırakma eylemi kapsamında Mardin'de bulunan 14 sağlık örgütü açıklama yaptı. Mardin İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada "Meslek onurumuz ve halkın sağlığı için eziyet yönetmenliğine karşı 2-6 aralık grevdeyiz" pankartı açıldı.
ANKARA
Ankara'da iş bırakan sağlık emekçileri İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Açıklamayı Ankara Tabip Odası YK üyesi Dr. Alpertan Açar okudu. Açar, "Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz" diyerek yönetmeliğin geri çekilmesini istediklerini açıkladı.
ADANA
Adana Sağlık Platformunu oluşturan 17 meslek örgütü ve sendika, İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. Yapılan açıklamada "Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırm", "Sağlığa Bakan aranıyor" ve "Bakan istif" sloganları yankılanırken, aile hekimleri ve sağlık çalışanları yönetmeliğin geri çekilmesini istedi. Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hakan Şen, Sağlık Bakanlığının yeni yönetmeliğinin halk sağlığını hiçe saydığını vurgulayarak, "Bu onur kırıcı düzenleme derhal geri çekilmelidir" dedi.
BURSA
Bursa'da da sağlık emekçileri iş bırakma eyleminin ilk gününde sağlıkçılar Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan ortak açıklamayı BURSAHED başkanı Zeynep Özsevimli okudu.
Özsevimli, "Alanın öznesi olan bizlerin, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin örgütlerinin yapılan değişikliklere yönelik görüşlerimizi ve önerilerimizi dikkate almayarak, yok sayarak ne halk sağlığını geliştirebilirsiniz ne de sağlık emekçilerinin sorunlarını çözebilirsiniz. Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir" dedi.
ESKİŞEHİR
Eskişehir'de sağlık emekçileri İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. "Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir", "Doktoruna sahip çık, sağlığına sahip çık" ve "Bakan istifa" sloganları attı.
Eyleme; Eskişehir-Bilecik Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eskişehir Şubesi, Genel Sağlık-İş Sendikası Eskişehir ve Bilecik Temsilcilikleri, Hekim-Birliği Sendikası Eskişehir Şubesi, Birlik-Dayanışma Sendikası Eskişehir Temsilciliği ve Bilecik Aile Hekimleri Derneği katıldı.
Basın açıklamasını katılımcı kurumlar adına Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nazan Aksaray okudu. Aksaray, "Bu düzenleme halkımızın sağlık hakkını gasp ediyor, sağlık çalışanlarının meslek onurunu zedeliyor. Artık yeter! Sağlık Bakanı, hatalarınızdan dönün. Halk sağlığını ve hekimlik mesleğini bu yönetmeliklerle daha fazla yıpratmayın!"
BALIKESİR
Balıkesir Sağlık Platformu, "Eziyet yönetmeliğini kabul etmiyoruz" diyerek Balıkesir Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Bir çok sağlık örgütünün gerçekleştirdiği açıklamaya, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri destek verdi.