16 Eylül 2024 Pazartesi

Adana'da Onur Yürüyüşü'nün yasaklanmasına tepki

Adana LGBTİ+ Dayanışma, Onur Yürüyüşü'nün Adana Valiliği tarafından yasaklanmasına tepki gösterip, kararın var olan nefretin bir parçası olduğunu belirtti.
Adana LGBTİ+ Dayanışma, Onur Yürüyüşü'nün Adana Valiliği tarafından yasaklanmasına İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube binasında düzenledikleri basın toplantısıyla tepki gösterdi.
 
Salona "Alışın, buradayız gitmiyoruz" pankartı ve gökkuşağı bayrakları asıldı. Adana LGBTİ+ Dayanışma'nın 21 Haziran 2017'de Adana'da kurulduğunu ifade eden Adana LGBTİ Dayanışma adına konuşan Mehmet Bayram, LGBTİ'lerin hak ve hizmetlerden yararlanmasını ve LGBTİ+ görünürlüğünü artırmak için kurulduklarını belirtti.
 
VALİLİK KARARINA TEPKİ
 
Adana'da ilk kez yapılmak istenilen Onur Yürüyüşü'nün Adana Valiliği'nce "Halkı kin ve nefrete düşürmek" iddiasıyla yasaklanmasına tepki gösteren Bayram, yasaklamanın ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını ihlal anlamına geldiğini aktardı. Bayram, "Hal böyle olmasına rağmen Valilik makamının tarafımıza verdiği ret kararının gerekçesi tamamıyla soyut, genel, farazi ve bir takım basmakalıp ifadelerden ibaret olup aynı zamanda da yetersizdir. Valiliğin kararında yapmak istediğimiz etkinliğin içeriğinin 'toplumun bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceğine' ilişkin gerekçesi ise LGBTİ+'ların uzun yıllardan bu yana mücadele yürüttüğü homofobik, bifobik ve transfobik zihniyetin adeta bir dışavurumundan ibaret olup neredeyse yeryüzündeki tüm hukuk sistemlerince güvence altına alınan ayrımcılık yasağı ihlalinin de en somut tezahürüdür" dedi.
 
'PROVOKASYON PEŞİNDELER'
 
Akit Gazetesi'nde Harun Sekmen imzalı "Mobil homolar provokasyon peşinde" başlıklı yazıyla kendilerinin hedef gösterildiğini ifade eden Bayram, "Adana Valiliği'nin Adana'da ilk defa yapılacak olan Adana Onur Yürüyüşünü yasaklaması, Akit Gazetesinin nefret söylemlerini ve bu anayasal engellerin politik olduğunu ve bizleri varoluş mücadelemizden asla vazgeçiremeyeceğini yüksek sesle söylüyoruz. Adana Valiliğinin kararı var olan nefretin bir parçasıdır ve meşru değildir. Adana Onur Yürüyüşü tam da bu sebeplerle önemlidir ve yapılmalıdır. Otoriter devlet rejimine karşı verilen mücadelenin bizler olmadan başarıya ulaşamayacağını toplumun tüm kesimlerine de ayrıca hatırlatıyoruz. Adana'dayız, buradayız, kararlıyız. Biz hiçbir yere gitmiyoruz. Adana Onur Yürüyüşü'ü yasaklamalara rağmen hepimize kutlu ve mutlu olsun. Yaşasın aşk. Yaşasın mücadele" şeklinde konuştu.