30 Nisan 2024 Salı

ABD'de Trump karşıtı binlerce kadın yürüdü

ABD'nin çeşitli kentlerinde bir araya gelen Başkan Donald Trump karşıtı binlerce kadın, Trump'ın politikalarına yönelik eleştirilerini düzenledikleri eylemlerde dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturduğu 2017 yılından itibaren düzenli olarak yapılan "Kadınlar Yürüyüşü"nün 4'üncüsü çeşitli kentlerde gerçekleştirildi.

Pembe bere ve şapkalar takan binlerce kadın cinsiyet eşitliğinden kadın haklarına, iklim değişikliğinden göç sorununa birçok konuyla ilgili taleplerini duyurmak için yürüdü.

180'den fazla şehirde planlanan yürüyüşlere katılım geçmiş yıllara oranla düşük kaldı. Washington'daki yürüyüşe birkaç binlerce kişi katılırken, New York'ta katılım yüzlerle sınırlı kaldı.

Başkentte kalabalık Kongre binası ile Beyaz Saray arasında kalan Freedom Plaza'da toplanan kadınlar Beyaz Saray'a yürüdü.

Los Angeles'ta kadın, erkek ve çocuk binlerce kişi, belediye binası yakınlarındaki bir parkta toplandı. Burada California Valisi Gavin Newsom'ın eşi Jennifer Siebel Newsom, Belediye Başkanı Eric Garcetti konuşma yaptı.

Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından ilk yürüyüş, 2017'de Trump'ın başkanlık yemin töreninin ertesi gününde yapılmış ve ülkenin dört bir yanından gelenlerle Washington'daki gösteriye katılım bir milyonu bulmuştu.

Eylemler, Vietnam savaşı döneminden bu yana başkent Washington'daki en kalabalık kitlesel eylem olarak görülüyordu.