2 Mayıs 2024 Perşembe

Yunanistan'da Newroz coşkusu

Yunanistan'ın Lavrion kentinde yüzlerce göçmenin katıldığı Newroz kutlandı. Etkinlikte, tecride karşı feda eylemlerinde yaşamını yitiren Uğur Şakar, Zülküf Gezen, Zehra Sağlam ve Ayten Beçet ile Rojava'da bombalı saldırı sonucu şehit düşen MLKP MK üyesi Bayram Namaz anıldı.
Yunanistan'ın Lavrion kentinde düzenlenen Newroz kutlamasına DKP, MKP, MLKP, TKP/ML, PARTİZAN, SYKP ve Yunan Anarşistlerinin yanı sıra çok sayıda Yunanlı katıldı.
 
Etkinlik Belediye konferans salonunda gerçekleştirilirken Newroz alanına, "Enternasyonal şehitlerimiz ölümsüzdür", "Newroz pîroz be" ve "Leyla Güven onurumuzdur", "Rojava komutanı Bayram Namaz ölümsüzdür- MLKP" pankartları ve PKK, YPG, YPJ, KCK, MLKP, PARTİZAN bayrakları asıldı. Salonda "Biji berxwedana zindana", "Biji serok Apo", "Bayram yoldaş yaşıyor MLKP savaşıyor" sloganları atıldı.
 
Yunanistan Eylem Birliği Türkiye/Kürdistan adına gönderilen mesajda, tecride karşı feda eylemlerinde yaşamını yitiren Uğur Şakar, Zülküf Gezen, Zehra Sağlam ve Ayten Beçet ile Rojava'da bombalı saldırı sonucu şehit düşen MLKP MK üyesi Bayram Namaz anıldı.
 
'NEWROZ ATEŞİ YOLUMUZU AYDINLATACAK'
 
Bu yıl Newrozun AKP-MHP diktatörlüğüne boyun eğmeyen Kuzey Kürdistan halkının görkemli direnişi ile kutlandığı kaydedilen mesajda "İnanıyoruz ki büyüyen direnişimiz faşizmi ve sömürgeciliği yenecek. İnanıyoruz ki milyonları biraraya getiren Newrozda yakılan ateş yolumuzu aydınlatacak" denildi.
 
Tecride karşı başlatılan açlık grevinin, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan şahsında halklara uygulanan esareti parçalayacak iradenin sesi olduğu kaydedilen mesajda, "Şimdi her zamandan daha fazla ellerimiz ve irademizle savaşma ve ortak mücadele yürütme zamanıdır" diye belirtildi.
 
Mesajda "Ortadoğu'da ve tüm dünyada eşitlik, adalet ve özgürlükler için mücadele eden, emek veren tüm işçi ve emekçilerin Newrozu kutlu olsun" ifadeleri yer aldı.
 
PARTİZAN tarafından gönderilen mesajda ise "Geçmişte olduğu gibi şimdi de çağdaş Kava'lar, devrimciler yurtseverler direnişin öncülüğünü yaparak baskılar karşısında boyun eğmediklerini göstermektedirler" denildi. Bayram Namaz'ın da anıldığı mesajda "Boyun eğmedik eğmeyeceğiz, Newroz piroz be" denildi.
 
Konuşmaların ardından Newroz, sinevizyon gösterimi, çocuk korosu, folklör gösterisi ve halaylarla devam etti.