6 Mayıs 2024 Pazartesi

YK Enerji mahkemeyi tanımadı: Arkeolojik kazı alanında çalışma sürüyor

Akbelen'de iki ayrı mahkemeden çıkan yürütmeyi durdurma kararını tanımayan YK Enerji, sabaha karşı gizlice çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan kömür kazısı yapılan alanda Milas Müze Müdürlüğü'nün devam eden arkeolojik kazısı var. Şirket, taşınmaz kültür varlıklarını suç işleyerek Ören'e taşıttı. Akbelen'de nöbeti sürdüren direnişçiler dayanışma çağrısı yaptı. 

Muğla İkizköy'de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için Akbelen Ormanı'nı yok etmek isteyen şirketi "yürütmeyi durdurma" kararı da durduramadı. 


İki hafta önce Muğla 3. İdare Mahkemesi'nde süren Entegre Tesis ÇED Muafiyeti iptal davası ve Muğla 1. İdare Mahkemesi'ndeki orman kesimi iptal davasında mahkemeler, "yürütmenin durdurulması" kararını almıştı.


NÖBET ALANINI TERK ETMEYEN DİRENİŞÇİLER HAKLI ÇIKTI
Karar rağmen Akbelen Ormanı'nı terk etmeyeceğini açıklayan direnişçiler haklı çıktı. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı kömürcü şirket YK Enerji'yi durdurmadı. İkizköy mezarlığının arkasındaki tepede arkeolojik kazı yapılan ve ÇED davasında tüm çalışmanın durdurulduğu alanda sabaha karşı 04:30'da kırıcılar kepçeler kömür çıkarmaya devam etti.

KARARA RAĞMEN ŞİRKET YENİ SAHA AÇTI
Akbelen'de nöbeti sürdüren direnişçiler kömür madeni işletme ruhsatı sınırları içinde Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen YK Enerji'yi yeni saha açarken tespit etti. Köylüler o anları kayıt altına aldı.


ARKEOLOJİK KAZININ DEVAM ETTİ ALANDA KÖMÜR KAZISI YAPILIYOR
Öte yandan kömür kazısı yapılan alanda Milas Müze Müdürlüğü'nün devam eden arkeolojik kazısı var. 

ATAL: ARKEOLOJİK KALINTILARI HUKUKSUZCA ÖREN'E GÖTÜRMÜŞLER
ETHA'ya konuşan köylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal, maden işletmesinin, genişletilmesini istediği alanda arkeolojik şehir kalıntısının bulunduğuna dikkat çekti. Atal, "Bu arkeolojik şehir kalıntısını müze müdürlüğü ve YK Enerji suç işleyerek buradaki taşınmaz kültür varlıklarını almışlar, Ören'e götürmüşler. Biz bununla ilgili de Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na 26 Temmuz 2021 tarihinde başvuru yaptık. Henüz bir cevap gelmedi. Bu alanda arkeolojik olarak tespit ve tescilini talep ettik" dedi.

CANGI: AKBELEN'DE ANAYASA'NIN 132. MADDESİ UYGULANMIYOR
Avukat Arif Ali Cangı da, "Sabaha karşı şirketin herkesten gizli gizli çalışmaya başladığını ve bu çalışmayı sürdürdüğünü tespit ettik. Aynı zamanda arkeolojik varlıkların olduğu alanda çalışma yapılıyor. Bu da aslında başka bir ihlali doğuruyor. Şu anda Akbelen'de Anayasa'nın 132. maddesi uygulanmıyor. Muğla Valiliği derhal müdahale etmeli, jandarmanın tutanak tutup ilgili kişiler hakkında işlem yapması gerekiyor" ifadelerini kullandı.