6 Mayıs 2024 Pazartesi

Veli-Der: Öğretmen ve öğrencileri nasıl koruyacaksınız

Okulların açılmasına kısa bir süre kala birçok kentte açıklama yapan Veli-Der, şeffaf bilgilerin paylaşılmadığı sürece dair kaygıların olduğunu kaydetti. Veli-Der, taleplerini sıraladı. 

Öğrenci Veli Derneği, (Veli-Der) yüz yüze eğitimin başlamasına kısa bir süre kala birçok kentte eş zamanlı basın açıklaması yaptı. "Aç kapa değil, sürdürülebilir eğitim" sloganıyla yapılan açıklamada Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, sürecin belirsizlikle dolu olduğunu söyledi.

Okulların Covid-19 tedbirleri kapsamında hazırlıksız olduğunu savunarak, bu durumun endişelerini artırdığını ifade eden Deveci, "Sınıflar seyreltilmeden fiziksel mesafenin sağlanamayacağı; fiziksel mesafe sağlanmadan ise bulaş riskinin önlenemeyeceği çok açık. Bunu yapmanın tek koşulu sınıfları seyreltmektir. Sınıfları seyreltmek de ancak ek derslik ve ek öğretmen ataması ile mümkündür. Ancak okulların açılmasına üç gün kalmış olmasına rağmen bu konuda atılmış bir adım veya yapılan bir düzenleme yok. Soruyoruz; Sınıf mevcutlarını azaltmadan öğrenci ve öğretmenleri salgından nasıl koruyacaksınız? Yaşanılacak bir olumsuzluğun sorumluluğu kimde olacak? Hesabını kim verecek?" ifadelerini kullandı.

'VELİ-DER OLARAK TÜM ÜLKEDE EYLEMDEYİZ'
Veliler olarak çocuklarının bilinmezlik ve risk içerisinde okullarda bulunmasından kaygılı olduklarının altını çizen Deveci, Milli Eğitim Bakanlığı yöneticilerini göreve çağırdıklarını belirterek şöyle konuştu: "Aşılamanın yaygınlaştırılmaması, eğitim emekçilerine ve velilere yönelik açıklamalarda aşılanmanın sadece önerilmesi, aşı olmayanların eğitim ortamlarında bulunması; bilim insanlarının Delta varyantının çocukları da etkilediği, 12 yaş üstünün de aşılanması gerektiği konusundaki uyarılarına rağmen sadece 15 yaş üstünün aşı hakkının olması endişelerimizi artırıyor."

'OKULLAR PANDEMİ ÖNCESİ HALİNDEN DAHA KÖTÜ'
Türkiye'de bugün itibariyle 240 bin öğretmenin aşısız, okulların büyük kısmının ise hazırlıksız olduğuna vurgu yağan Deveci, "Yüz yüze eğitimden bir buçuk yılın üzerinde uzak kalındı ancak hiçbir hazırlık yapılmamış. Ankara'daki okulların büyük çoğunluğunda temizlik personeli yok. Örnek verecek olursak Ömer Seyfettin Anadolu Lisesi'nde kadrolu temizlik personeli yok. Oluşlarda 9-10. sınıfların birçoğu 40 kişiden oluşurken birçok İmam Hatip Lisesi'nde derslikler boş. Tuvaletlerde de sabun dahi yok. Okullar, pandemi öncesi halinden daha kötü durumda" diye konuştu.

'YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN ACİLEN BÜTÇE AYRILMALI'
Deveci, okulların açılmasıyla ilgili şu talepleri sıraladı: 
"Kamu kaynakları-bütçe, biz velilere, halka aittir; kamusal eğitim için kullanılmak zorundadır. Yüz yüze eğitim ve telafi eğitimi için acilen bütçe ayrılmalıdır.
40-50-60 kişilik sınıflarda Sağlık Bakanı'nın da belirttiği 2 metrelik mesafenin sağlanması imkansızdır. Sınıf mevcutları azaltılmalı, acilen yeterli öğretmen ataması yapılmalı ve ek derslik sağlanmalıdır.
Aşı en temel kamusal haktır, aşılanma yaygınlaştırılmalıdır. Bilgilendirme için kampanyalar yürütülmelidir.
Tüm eğitim kurumlarında hijyen, temizlik sağlanmalı, gerekli fiziksel koşullar hayata geçirilmelidir.
Şeffaf bilgi en temel hakkımızdır. Okulların çevrimiçi platformlarında yapılan hazırlıklar, alınan önlemler paylaşılmalıdır.
Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalıdır.
6 Eylül'e kadar tüm kaygılarımızın giderilmesini ve sorularımızın yanıtlanmasını bekliyoruz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz, geleceğimizi savunmakta kararlıyız. Tüm velileri, ortak geleceğimize sahip çıkan herkesi ülkenin her yerinde çocuklarımızın kamusal eğitim hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Aç-kapa değil sürdürülebilir eğitim istiyoruz."