17 Mayıs 2024 Cuma

Tunus'ta yüz binlerce kamu emekçisi grevde

Tunus'ta Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (UGTT) çağrısıyla 650 bin kamu emekçisi bugün grevde.
Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT), maaşlara zam yapılması, IMF anlaşmasının sonlandırılması talebiyle tüm kamu kurumlarında greve çıktı.
 
650 binin üzerinde kamu emekçisinin bugün hayatı durdurduğu ülkede, başkent Tunus'ta bulunan sendikanın genel merkezi önünde toplanıldı. Emekçilerin Tunus hükümeti ve IMF karşıtı "IMF hükümeti defol" sloganını haykırdığı eylemde, UGTT Genel Sekreteri Noureddine Taboubi konuşma yaptı. Konuşma sonrasında şehir merkezindeki protesto mitingi için yürüyüş başladı.
 
Greve yüzde 95'e yakın katılım olduğu açıklanırken, kamu kapsamının dışında tutulan ulaştırma, posta, petrol alanlarında çalışan emekçilerin de çeşitli eylemlerle greve destek vereceği ifade edildi.
 
Öte yandan İçişleri Bakanlığı eylemin sonuna kimi yerlerde trafiği kapattı. Eğitim Bakanlığı da dün akşam ilk, orta ve liseler ile üniversitelerde eğitime bir gün ara verileceğini açıklamıştı.
 
2011'deki halk hareketinin Bin Ali yönetimini devirmesi sonrasında ülkedeki sosyal ve ekonomik yıkımda önemli bir düzelme olmayan Tunus'ta işsizlik hâlâ yüksek seyrini koruyor. Hükümet verilerine göre yüzde 15 civarındaki işsizlik oranının ülkenin kırsal kesimlerine gidildikçe ikiye katlandığı ve özellikle üniversite mezunu gençler arasında yaygın olduğu belirtiliyor. Tüm ekonomik-sosyal sorunlara ek olarak, hükümetin IMF ile anlaşmasının ardından, vergi artışı ve kemer sıkma politikalarını ilan etmesi işçi ve emekçilerin öfkesini büyütüyor.