26 Nisan 2024 Cuma

TMMOB Mardin İKK: Antidemokratik uygulamalara karşı duracağız

TMMOB Mardin İKK, baro ve meslek odalarının AKP iktidarı tarafından hedef alınmasını kınadı, buna karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirti.

Mardin'de TMMOB'a bağlı odalar, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Ankara Barosu başta olmak üzere baro ve tabip odalarını hedef almasına ilişkin açıklama yaptı.

Basın toplantısında konuşan TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Aslan, Erdoğan'ın konuşmasının ardından barolar ve tabip odaları başta olmak üzere meslek kuruluşlarının seçim usüllerinin yeniden belirlenmesi için Meclis'e sunulmak üzere taslak hazırlandığını hatırlattı.

Odalar ve barolar başta olmak üzere toplumun örgütlü yapılarının faaliyetlerinden rahatsız olan Erdoğan'ın bir çok açıklama yaptığını ve yasa değişikliği taslakları hazırlandığını da anımsatan Aslan, demokratik yollarla ele geçirilemeyen özerk demokratik mesleki yapıların, seçim yöntemlerine müdahale ve diğer yollarla bertaraf ediplip işlevsizleştirilmek, tasfiye edilmek istendiğini söyledi. 

"Tekrar tekrar gündeme getirilen mevzuat değişikliği girişimleri, iktidar uygulamalarında sıklıkla görüldüğü üzere hukuk, Anayasa ve demokrasi dışılığa dayanmakta; idari, hukuksal ve toplumsal normlara güveni azaltarak keyfiyet ve zorbalığa daha fazla kapı aralamaktadır" diyen Aslan, "Demokrasiye olan tahammülsüzlüğe ve meslek odalarının demokratik bir şekilde yapılan seçimlerine gösterilen tahammülsüzlüğe bir son verilmelidir" şeklinde konuştu.

Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kamuoyunun bilmesini isteriz ki; Odalarımız ve TMMOB’ye yönelik tutumun nedenleri, ülkemizin emek sömürüsüne dayalı bir rant cumhuriyeti haline gelmesini eşitsizliğin bir argümanı olarak görüyoruz. Demokrasi ve laikliğin tasfiyesine karşı direncimiz ve bilimsel teknik gerekliliklere bağlılığımız devam edecektir.

"İktidarların Meslek Odaları üzerinde oluşturmaya çalıştıkları tasarruflarını her zaman kamusal ve toplumsal yarar ölçeğinde dikkate alıp değerlendirmişizdir. Mesleki-bilimsel- teknik doğrulara dayanarak ülkenin en karanlık dönemlerinde bile çalışmalarımızı yürütmüşüzdür. TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak; Anayasal güvence, hukukun, insan haklarının ve demokrasinin evrensel normlarına bağlılığımız devam edecektir. Üyelerimizin demokratik iradelerinin ortaya koyduğu güçle, bundan sonra da antidemokratik uygulamalara karşı duracağımızın bilinmesini isteriz."