16 Mayıs 2024 Perşembe

Sudan Doktorlar Komitesi, tüm hastanelerde grev ilan etti

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, ülkedeki tüm hastanelerde grev ilan etti.
Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, ülkedeki tüm hastanelerde grev ilan etti.
 
Komite, başkent Hartum'da dün düzenlenen eylemlere yapılan saldırıda bir doktorun ölmesi üzerine ülke genelindeki hastanelerde (durumu kritik olan hastalar hariç) grev ilan etti.
 
Komite, askeri kurumlara bağlı hastaneler ile iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin yöneticilerinin sahip olduğu hastanelerde görevli tüm doktorlarını çekme kararı aldı.
 
Komitenin yazılı açıklamasında, "Bu kurumlar, barışçıl göstericileri soğukkanlılıkla öldürüyor ve en çirkin ihlalleri işliyor. Bugün, mesleki ve bireysel arzularımızdan, suçlu ve katil rejim karşısındaki Sudan halkı adına taviz veriyoruz" ifadesine yer verildi.
 
Eylemlerde ölenlerden birinin yaralıları tedavi etmeye çalışırken alnına kurşun isabet eden bir doktor olduğu belirtilen açıklamada, doktorların rejim hastanelerinin haricinde hizmet vereceği kaydedildi ancak buna dair ayrıntılı bilgi verilmedi.
 
Komite tarafından daha önce yapılan açıklamada, Hartum'da rejim karşıtı eylemlere yapılan saldırıda Muhammed Ubeyd isimli bir çocuk ile bir doktorun hayatını kaybettiği, 5 kişinin gerçek, 3 kişinin ise plastik mermiyle yaralandığı aktarılmıştı.
 
Öte yandan ekonomik kriz nedeniyle eylemlerin yapıldığı Sudan'da aralık ayı enflasyonu yüzde 72,94 olarak açıklandı. Enflasyon kasım ayında yüzde 68,93 olmuştu.
 
Sudan'daki eylemler 19 Aralık 2018'de hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde başlamış ancak kısa sürede birçok eyalette rejim karşıtlığına dönüşmüştü.