16 Mayıs 2024 Perşembe

Strasbourg'da açlık grevcileriyle dayanışma mitingi

AP önündeki tecride karşı mitinge katılan çok sayıda kurum temsilcisi, Leyla Güven'i selamladı, tecridin insanlık suçu olduğunu ve buna karşı direnilmesi gerektiğini belirtti.
Avrupa Parlamentosu (AP) önünde yapılan ve Avrupa'nın birçok ülkesinden çok sayıda kişinin katıldığı mitingde, 31. günündeki Strasbourg açlık grevcilerinin yanı sıra Frankfurt'ta destek amaçlı düzenlenen açlık grevi eylemcileri de konuştu. KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Kürdistan İslami Topluluğu (CİK) Temsilcisi Melle Kasım ve MLKP Temsilcisi Hüseyin Yeter de birer konuşma yaptı.
 
Mitingde konuşan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, tecride dikkat çekerek, "Bu süreçte bütün dünyaya sesimizi duyurmamız lazım. Dünya toprakları üzerinde nasıl ki halkların varlığı tanınıyorsa, artık Kürt halkı da tanınmalıdır" dedi.
 
Beştaş, "Bugün Leyla Güven arkadaşımıza 274 arkadaşımız daha eşlik etmekte ve onunla birlikte açlık grevinde" diye bilgi verdi.
 
Beştaş, "Biz onların yanında ve her alanda söylüyoruz; tecrit insanlık suçudur. AKP hükümeti, tecrit ve izolasyonu bilerek yapıyor. Bugün bunu protesto için burada, Strasbourg'dayız" diye konuşurken, Avrupa ülkelerinin tutumunu değiştirmesini istedi.
 
Leyla Güven ve açlık grevindeki tüm eylemcilerin tecridin insanlık suçu olduğunu belirttiklerini söyleyen Beştaş, tecride karşı direnişte olunacağını vurguladı. CPT ve AK'nin bu suça ortak olduğu eleştirisini getiren Beştaş, "AK ve CPT buna sessiz kalıyor. Bu sessizliğe son verilmelidir" diye ekledi.
 
MLKP adına konuşan Hüseyin Yeter, açlık grevindekileri selamlayarak konuşmasına başladı. Yatar, "Leyla Güven'in bir buz kıran yaratığını bu dalganın giderek yayıldığını görüyüruz. Ve inaniyoruz ki kazanıma dönüşecektir" dedi. "Başlatılan açlık grevi eylemi direnişini her alanda büyüterek bu direnişe destek olmamız gerektiğini belirter Yeter, "Tarih bize bir kez daha gösterdi ki faşist politik islamci rejimin AKP ve ona bağlı hukuk kurumlarına ve uygulamalarına karşı birleşmeliyiz. Birlikte güçlü bir mücadele ile karşı koymalıyız. Avrupa devletleri ve onlara bağlı kurumları İşkenceyi İzleme Komitesi (CPT), AK bu tecride sessiz kalarak, Türk rejiminin yanında olduklarını göstermişlerdir. Bizlere düşen görev de faşizme karşı sonuna kadar direnmektir" diye konuştu.
 
Strasbourg'daki açlık grevcilerinin yanı sıra Frankfurt'ta destek amacıyla düzenlenen dönüşümlü açlık grevi eylemcileri adına konuşan Yeni Kadın temsilcisi Hülya Onur, tecrit ve faşizmin öncelikli olarak kadınları vurduğuna dikkat çekti. Onur, Leyla Güven'in zindandaki direnişini selamladı, işkencelere karşı kadın direnişinin önemine dikkat çekti.
 
CİK adına konuşan Melle Kasım ise Kürt halkına karşı zulmün tecritle daha ileri bir aşamaya vardırıldığını söyledi. Tecride karşı eylemleri desteklediklerini vurgulayan Melle Kasım, İslam dininin zulme karşı direnişi doğru gördüğünün altını çizdi.
 
AP’deki bir oylama nedeniyle bazı parlamenterlerin mitinge katılamadığı ve destek mesajı gönderdikleri de bildirildi.
 
Miting, konuşmaların ardından sona erdi.