28 Mart 2024 Perşembe

Strasbourg mitinginde tecride öfke, direnişe selam

Strasbourg'da on binlerce kişi, Öcalan'a yönelik uluslararası komployu kınarken ve tecridi karşı açlık grevi direnişi selamlandı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 15 Şubat Komplosu'nu protesto etmek ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde birçok merkezde devam eden açlık grevi direnişlerini selamlamak amacıyla, on binlerce kişinin yürüyüşü Strasbourg'da düzenlenen mitingle sona erdi.
 
Mitinge MLKP, TJK-E, PYD, Feda, Ezidi Federasyonu, CİK, MLKP, AvEG-Kon, SKB, Young Struggle, Partizan ve Dvrimci Cephe de katıldı.
 
"Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan'ı özgürleştirelim" pankartının yanı sıra, CPT ve Avrupa Konseyi'nin tecride karşı harekete geçmesini talep eden pankartlar da asıldı.
 
Mitingin başlaması ile birlikte alanda toplanan on binlerce kişi "Bijî Serok Apo", "Öcalan'a özgürlük", "Leyla Güven onurumuzdur", "Yaşasın zindan direnişleri" sloganları atmaya başladı. Öcalan üzerindeki mutlak tecride karşı büyük bir tepkinin olduğu miting alanında, Leyla Güven ve arkadaşlarının direnişi selamlanıyor.
 
Almanya'nın Duisburg kentinde 35 gündür açlık grevinde olan Mustafa Tuzak da mitinge katıldı.
 
GÖKSUNGUR: KÜRTLER FAŞİZMİ YIKACAK, TECRİDİ KIRACAK
 
Mitingin açılış konuşmasını KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur yaptı. Kürt halkının bugün alanlara çıkarak Öcalan'a uygulanan tecridi kırmaya dönük eylemde olduğunu hatırlattı. Leyla Güven, zindanlar ve birçok alandan devam eden açlık grevi direnişlerine dikkat çeken Göksungur, Kürt halkının faşizmi yıkarak tecridi kıracağını söyledi.
 
KCK: DİRENİŞ HER ALANA YAYILMALI
 
Göksungur'un konuşmasının ardından KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın görüntülü mesajı yayımlandı. Mesajında Öcalan üzerindeki tecridin gelinen aşamada artık kabul edilemeyeceğine vurgu yapan Bayık, Leyla Güven, zindanlar ve birçok merkezde devam eden açlık grevi direnişlerini selamladı. Uluslararası komploda rol oynayan uluslararası güçlerin bugün Öcalan üzerindeki tecritte rol oynadığına dikkat çeken Bayık, "Kürt halkının ortaya koyacağı görkemli direnişi tecridi yıkarak, Öcalan'ı ve Kürdistan'ı özgürleştirecektir" dedi.
 
"İmralı'daki tecridi hareket olarak asla ve asla kabul etmeyeceğiz" diyen Bayık, direnişin her alana yayılması gerektiğine vurgu yaptı.  Bayık, "Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan'ı özgürleştirelim" hamlesi etrafında bir araya gelerek, devam eden açlık grevlerini sahiplenmeye çağırdı.
 
'EFRÎN'İ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'
 
Mesajın ardından TEV-DEM yetkilisi Aldar Xelil bir konuşma yaptı. Açlık grevi direnişlerine dikkat çeken Xelil, "Bizler inanıyoruz ki, Kürt halkının başta Rojava'da olmak üzere birçok merkezde ortaya koyduğu direniş Serok Apo üzerindeki tecridi kıracak. Bizler 20 yıllık İmralı direniş ruhuyla direniyoruz ve inanıyoruz ki, direniş sınırları aştıkça bizler daha çok kazanacağız ve Önderliğimiz üzerindeki tecridi kıracağız" şeklinde konuştu.
 
Türk devletinin Efrîn ve Rojava'ya dönük saldırılarına dikkat çeken Xelil, "Halkımız iyi bilsin ki, Efrîn'i özgürleştireceğiz. Biz gün geçtikçe daha da güçleniyoruz. Buradan İmralı'yı selamlıyor ve diyoruz ki, özgür önderlikle özgür Kürdistan'ı kuracağız" dedi. 
 
Mitinge, Strasbourg'da 62 gündür tecride karşı açlık grevinde olan 14 eylemci de katıldı. Eylemcilerin sahneye çıkması esnasında alandaki kitlenin hep bir ağızdan attığı "Yaşasın özgürlük direnişimiz", "Biji Serok Apo" sloganları yankılandı. Kitleyi selamlayan açlık grevi direnişçileri de kitle ile birlikte sloganlara eşlik etti.
'TECRİT KIRILINCAYA KADAR DİRENİŞ SÜRECEK'
 
Aralarında HDP eski Milletvekili Dilek Öcalan'ın da olduğu 14 direnişçi adına ilk olarak söz alan gazeteci Gülistan İke, komplonun amacına ulaşamayacağına vurgu yaptı. Leyla Güven başta olmak üzere birçok merkezde Öcalan üzerindeki tecridin kırılması amacıyla açlık grevinde olanları selamlayan İke, "Bizler tecridin kırılacağına inanıyoruz ve bu inançla direniyoruz. Bedenlerimiz erise de bizler tecridi kırılıncaya kadar direnişe devam edeceğiz" dedi.
 
Sürdürülen direnişin 'yüzyılın direnişi' olduğunu söyleyen İke, "Sayın Öcalan'a sahip çıkmak insanlık onuruna sahip çıkmaktır. Leyla Güven öncülüğünde, kadınlar öncülüğünde başlatılan bu direniş zafere ulaşacaktır" dedi.
 
KOÇ: BEDELİ NE OLURSA OLSUN TECRİDİ KIRACAĞIZ
 
İke'nin ardından söz alan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise İmralı'yı selamlayarak konuşmasına başladı. Koç, "Bu tecrit sadece Başkan Apo'nun üzerinde değil, tüm Kürdistan'a yöneliktir. Bu tecrit, başkanın şahsında 4 parça Kürdistan'a, yurt dışındaki Kürtlerin, demokratlara, muhaliflere, Ortadoğu halklarına yöneliktir. Bize, yani hepimize yönelik bir imha savaşı yürütülüyor. Önümüzde 2 yol var: teslimiyet ve boyun eğme ya da özgür yaşam. Başkan Apo Kürt halkının, kadının özgürlüğünü temsil ediyor. Bedeli ne olursa olsun, biz bu tecridi kıracağız. Tecridi kıramazsak Kürdistanlılar ve bölge halkları katliam siyasetini durduramazlar. Bunu sadece tecridi kırabilirsek durdurabiliriz. Kemallerin, Hayrilerin ve Akiflerin ruhuyla, nasıl ki; onlar 1982'de Türk devlet faşizmini yendiysek, bizlerde bugün Leyla Güven' öncülüğündeki direnişle Erdoğan ve faşizmini yıkacağız. Eğer bunun için bedel gerekiyorsa, biz bedeli vermeye hazırız" diye ekledi.