17 Mayıs 2024 Cuma

SKM, ücretsiz ulaşım talebiyle İBB'ye verilen dilekçelerin akıbetini sordu

SKM, 8 Mart'ta ulaşımın ücretsiz olması talebiyle geçen hafta İBB'ye yaptıkları başvurunun akıbetin sordu. Özgür ve cinsiyetsiz yaşam alanları, kadından yana şehirler istediklerini ifade eden SKM üyeleri, İmamoğlu'na seslendi: "Sahte sözler ile 8 Mart'ı mı kutlayacaksınız yoksa kadınların taleplerini yerine mi getireceksiniz?"

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü'nde ulaşımın ücretsiz olması talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verdikleri dilekçelerin akıbetini sormak için bir kez daha İBB önünde açıklama yaptı.

Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Sözcüsü Pınar Türk de katıldı.

'TALEPLERİMİZ YOK SAYILIRKEN YAŞAM ALANLARIMIZ ERKEKLERE GÖRE DİZAYN EDİLİYOR'
Açıklama yapan SKM Genel Meclis üyesi Ezgi Bahçeci, 8 Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesini hatırlattı, birçok ülkede kadınların mücadelesi sonucu 8 Mart'tın ücretli izin günü olduğunu söyledi.  Ancak Türkiye'de kadın hareketinin yıllardır, "8 Mart tatil edilsin", "Eşit işe eşit ücret", "Ücretsiz kreş", "Güvenceli istihdam" gibi birçok talebinin yok sayıldığını, sahte "Kutsal kadın" sözleri ile 8 Mart'ın içinin boşaltılmaya çalışıldığını belirten Bahçeci, "Bir taraftan erkek egemen kapitalist sistemin çifte sömürüsüne maruz kalırken diğer taraftan yaşadığımız şehirler, parklar, sokaklar hatta evlerimiz erkek konforuna göre dizayn ediliyor" dedi. 

Ulaşımın her resmi gün ve bayramlarda ücretsiz olduğunu ancak 8 Mart'larda bunun uygulanmadığını kaydeden Bahçeci, belediyelerin 8 Mart'ta sokağa çıkan, eyleme giden kadınların hayatını kolaylaştırmakyı dahi düşünmediğini ifade etti. Bahçeci, "Yerel yönetimlerin 8 Mart'ta ulaşımı kadınlara ücretsiz yapması için resmiyet beklemelerine gerek yok, kadınların taleplerine ses vermeleri yeterlidir" dedi.

Geçen hafta açıklama yaptıktan sonra İBB'ye dilekçe verdiklerini anımsatan Bahçeci, herhangi bir geri dönüş olmadığını vurguladı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na seslendi: "Sahte sözler ile 8 Mart'ı mı kutlayacaksınız yoksa kadınların taleplerini yerine mi getireceksiniz?"

'8 MART'TA ÜCRETSİZ ULAŞIM VE KADINDAN YANA ŞEHİRLER İSTİYORUZ'
Başta yerel yönetimler olmak üzere tüm yönetim organlarının kadınlara pozitif ayrımcılık tanımasını ve kadın alanlarının çoğaltılmasını isteyen Bahçeci, şöyle devam etti: "Biz kadınların talebi net; özgür ve cinsiyetsiz yaşam alanları istiyoruz. Bunun için bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sesleniyoruz, 8 Mart'ta ücretsiz ulaşım ve kadından yana şehirler istiyoruz. Tüm taleplerimiz karşılanana kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz."