28 Mart 2024 Perşembe

SKM 5. Kongresi tamamlandı

SKM'nin "Dünyayı değiştireceğiz, özgürlükte buluşacağız" şiarıyla gerçekleştirdiği 5. Kongresinde, kadın özgürlük mücadelesinin sorunları ve büyütülmesi, yeni mücadele yöntemleri üzerine tartışmalar yapıldı. Kongrede yeni Genel Meclis üyeleri belirlendi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) "Dünyayı değiştireceğiz, özgürlükte buluşacağız" şiarıyla 5. Kongresini gerçekleştirdi.

Kongrenin öğleden sonraki bölümünde faaliyet raporu sunuldu ve iki yıl boyunca yürütülen faaliyetler üzerine tartışma yapıldı.

"Dönem perspektifi" başlığı altında ise canlı tartışmalar yapıldı. Kongre delegeleri, şu maddeler üzerinden fikir ve değerlendirmelerde bulundu:

Erkek egemen kapitalist sistemin derinleşen ekonomik krizi kadın yoksulluğunu, kadın işsizliğini artırırken, kadınlara güvencesiz, düşük ücretlerle çalışmayı dayatıyor, ev içi emek sömürüsünü katmerleştiriyor. Ekonomik krizin kadınlar üzerindeki etkilerine dair nasıl bir politik hat oluşturmalı ve örgüt modeli kurmalıyız?

Kadın kırımına dönüşen kadın katliamları, kadına yönelik şiddet, katillerin erkek yargı/devlet tarafından korunmasına karşı mücadelemizin politik ve örgütsel hattı ne olmalıdır?

Kadın özgürlük mücadelesinin gelişim hattını güçlendirmenin en temel yollarından biri olan Birleşik Kadın Hareketi bir süredir zayıflıyor. Birleşik kadın hareketinin sürükleyici güçlerinden olan sosyalist kadınlar, birleşik kadın özgürlük mücadelesinin gelişimi bakımından nasıl bir hat izlemeli, nasıl güç katmalı?

Dersim'de Gülistan Doku'nun kaybedilmesinin ardından daha yoğun bir şekilde yüzleştiğimiz devletin genç kadınlar üzerinden Kürdistan'daki sömürge siyasetine karşı nasıl mücadele edebiliriz?

Faşizmin artan saldırganlığının, genel olarak toplumda yarattığı umut kırılması, kadınlar bakımından daha özgün biçimlerde yaşanıyor. Sosyalist kadınlar da dahil olmak üzere kadınlarda yaşanan umut kırılmasına karşı 'Birlikte Başarma' anlayışını güçlendirmenin yol, yöntem, biçimleri neler olabilir?"

KARAR ÖNERGELERİ
Ardından, karar önergelerine geçildi. Kabul edilen önergelerden bazıları şöyle: "Genel Meclis üyesinin 30 kadın ve LGBTİ+'lardan oluşması, kadın yoksulluğu ve kadın emeğinin sömürüsüne karşı mücadele yürütülmesi, kadın okullarının kurulması, 15-16 Haziran'da kadın işçilerin sorunlarını ve mücadele yöntemlerini tartışmak için çalıştay düzenlenmesi, işçi kadın çalışmasının tartışılması için kurultay ve çalıştaylar örgütlemek, kurulsız ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı mücadele yürütülmesi."

BEKSAV bünyesinde çalışmalarını sürdüren Sarya Müzik Topluluğu'nun söylediği ezgiler eşliğinde halaylar çekildi.

Kongre, Genel Meclis üyelerinin belirlenmesinin ardından sona erdi.