Siyonist İsrail'e çelik taşıyan ZIM Luanda Mersin Limanından geçecek
Siyonist İsrail'e askeri amaçlarla kullanılmak üzere çelik taşıyan ZIM Luanda gemisinin Mersin Limanından geçeceğini duyuran Filistin Eylem Komitesi, hükümeti geminin yanaşmasını engellemeye çağırdı.
İrlandalı araştırma kuruluşu The Ditch'in ulaştığı belgelere göre İspanya'nın Bask bölgesinde faaliyet yürüten çelik şirketi Sidenor'un ürettiği 40 parti askeri sınıf çelik, Mersin Limanı üzerinden işgal devletine ulaşacak. Liman kayıtlarına göre bu sevkiyat, İsrail'in Gazze'deki 2.3 milyon Filistinliye karşı sürdürdüğü soykırımda ve yasa dışı askeri işgalinde kullandığı mühimmatın ana üreticilerinden biri olan İsrail Askeri Sanayi (IMI) şirketinin adresine teslim edilecek.
Sidenor, Ağustos 2024'ten bu yana İsrailli silah üreticisi IMI Systems'e dört farklı sevkiyatta toplam bin 207 ton çelik gönderdi. Sidenor şirketi, Filistin dostlarının baskıları sonucu 1 Temmuz'da soykırımcı İsrail'e çelik satmayı durduracağını açıkladı. Ancak, şirketin son olarak sattığı çelik, kayıtlara göre önce ZIM Luanda gemisine yüklendi, daha sonra ise bir başka ZIM gemisine aktarıldı. Şu anda bu çeliğin akıbeti belirsizliğini koruyor.
Bundan önceki çelik sevkiyatının yapıldığı VELA adlı gemi de aynı şekilde Mersin Limanı'na uğrayarak işgal devletine yol almıştı. VELA gemisi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ve durdurulması için birçok noktada eylemler yapılmasına rağmen hükümet, çelik sevkiyatının işgal devletine ulaşmasını engellemek yerine bu sevkiyatı yalanlamayı tercih etmişti.
‘ZIM LUANDA DURDURULMALI'
Filistin Eylem Komitesi, çelik benzeri ürünlerin işgal devletine satılmasının Filistin halkına karşı işlenen suçlara ortaklık anlamına geldiğini belirtti. Bu tür transferlere izin veren devletler ve şirketlerin de bu suçun parçasına dönüştüğü kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Siyonist işgal devletinin en büyük deniz taşıma şirketi olan ve işgal devletine lojistik tedarikindeki önemli rolü ile bilinen ZIM firmasına ait ZIM Luanda gemisi, Mersin Limanı'na demirlediğinde durdurulması, soruşturulması ve soykırımcı İsrail'in askeri sanayisine giden çeliğin bu gemide olması halinde el konulması, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara ve Filistin halkına karşı yükümlülüğüdür. Türkiye, uluslararası mecralarda işgal devletine askeri ambargo uygulanması için hamasi çağrılarda bulunurken, soykırım silahına dönüşecek çeliğe kendi yetki alanlarında müdahale etmemesi kabul edilemez. Türkiye'yi, Aralık 2023'te Malezya hükümetinin yaptığı gibi, ZIM gemilerinin limanlarını kullanmasını engelleme kararı almaya çağırıyoruz."