6 Mayıs 2024 Pazartesi

Siyanür kullanımı doğaya zarar veriyor

HDP Ağrı Milletvekili Koç, altın madenlerinin siyanür kullanımı nedeniyle canlı yaşamına vereceği zarara ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı'na soru önergesi verdi. 

Zehirli bir madde olan siyanür, tüm zararlarına rağmen madencilikte kullanılmaya devam ediliyor. Her ne kadar maden şirketleri, siyanür kullanımı sonrası o alandan atıkları uzaklaştırmanın mümkün olduğunu iddia etse de altın çalışması yapılan her toprağa ve bölgenin içme suyuna siyanürün karışmasının yüksek ihtimalli olduğu kadar da yadsınamaz bir gerçek. 

SİYANÜR ÖLÜME VARANA DEK BİRÇOK HASTALIĞA YOL AÇIYOR
Bugüne kadar tüm maden çalışmaları sonrası üretilen ürünlerden farklı olarak, özellikle altın üretiminden cevherden çok atık ortaya çıktı. Altın üretimi sonrasında ortaya çıkan yoğun atık, doğaya ve insana veriyor. Şirketlerin savunduklarının aksine yoğun konsantrasyona sahip siyanür, toprağa ve suya kolayca karışır ve doğada hemen kaybolmaz. Toprağa ve suya karıştığı için de meyve, sebze ve içme suyundan dolayı insan bünyesine de kısa sürede tesir eden siyanür, ölüme varana dek birçok hastalığa yol açar.

ÇED RAPORLARI HANGİ BİLİMSEL KRİTERLERE GÖRE HAZIRLANIYOR
Siyanür kullandığı bilinen şirketlerden Koza Altın, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesi Kaymaz beldesinde altın madeni işletiyor. 1.2 Milyar Dolar civarında altın rezervi olduğu söylenen Mollakara Altın Madeni, Diyadin'in ve bölge halkının yararını gözetmiyor. Bölgede canlı türlerinin ve doğal kaynakların tahribatına yol açıp bölgenin florasına ve faunasına zarar verecek. Koza Altın, 31 Aralık 2016 itibariyle Türkiye genelinde Ege, Marmara, Karadeniz, Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde 53 işletme ve 30 arama ruhsatına sahip. Bu firmaya verilen ÇED raporları hangi bilimsel kriterler çerçevesinde hazırlandığı ise gizemini koruyor. 

SİYANÜR KULLANIMI NEDENİYLE BÖLGEDE DOĞA TAHRİBATI YAŞANACAK
Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Mollakara köyü ve Murat Nehri havzasında yer alan ve Murat Nehrine 1,5 km mesafesi olan ve Mollakara, Ulukent, Akçevre, Aşağı Dalören, Yukarı Dalören, Kotancı, Gedik, Karataş, Mutlu, Tazekent, Yolcupınar ve Oğuloba, köylerini de etkileyecek olan bölgede siyanürle çıkarılacak Mollakara Altın Madeni idari binaların yapımı için 10 Haziran 2021'de temel atma töreni gerçekleşti. Tesiste üretimin 2022 yılının son çeyreğinde başlanması planlanırken, 2022 ve 2023 yılları içinde 15 ton altın üretileceği iddia edilen Mollakara Altın Maden'inin siyanür kullanımı nedeniyle bölgede doğa tahribatı yaşanacak.

HDP'DEN SORU ÖNERGESİ
Bölge halkı ve ekolojistler Koza Altın'a karşı mücadeleyi sürdürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç konuya ilişkin yanıtlaması istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a soru önergesi verdi. 

HDP Milletvekili Koç, siyanürün bilinen zararlarına rağmen, siyanürle altın çıkarılmasına neden izin verildiğini sordu.