19 Nisan 2024 Cuma

Seda Kurt için adalet eylemi: Bir kişi daha eksilmeyeceğiz

Avcılar Kadın Platformu, katledilen Seda Kurt için eylem gerçekleştirdi. Açıklamada, "Yaşam hakkı elinden alınan kadınlar için mücadeledeyiz" vurgusu yapılırken anne Akar, "Denetleyemiyorsanız sokağa salmayın" diyerek katilin adli kontrolle salınmasına tepki gösterdi.

Avcılar Kadın Platformu, 2015'te katledilen Seda Kurt için Avcılar Marmara Caddesi'ndeki Atatürk Heykeli buluşarak, cadde boyunca polis engellemesine rağmen Havuz Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşün ardından Avcılar Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Funda Keleş, Seda Kurt'un katilinin hala sokaklarda olgunu vurgulayarak, "Kurt'un annesi Bedia Akar kızının katilinin yakalanması ve adaletin yerini bulmasını istiyor" dedi.

'CİNAYETLERİN İSİMLERLE DEĞİL, SAYILARLA BELİRLENDİĞİ ZAMANLAR...'

Türkiye'de 2019 yılında 474 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Keleş, konuşmasına şöyle devam etti: "Ailesi aylardır adaletin peşinde fakat ne aydınlatılan bir dosya ne de yakalanan bir katil var. Hepimiz biliyoruz ki; yasalar etkin uygulansa ve caydırıcı önlemler alınsaydı, bugün Seda gibi öldürülen bir çok kadın aramızda olacaktı. Bir isim, koca bir hayat yaşama dair umutlar demekken; kadın cinayetlerinin isimlerle değil sayılarla belirlendiği bir zamandan geçiyoruz."

"Kadınlar 8 Mart'ta giderken taleplerini daha yüksek sesle söylemeye kararlı" diyen Keleş, toplumsal alandaki tacize, tehditlere karşı mücadeleyi büyüyeceklerini söyledi. 6284 sayılı kanunun ve İstanbul Sözleşmesi'nin etkin bir şekilde uygulanmadığının altını çizen Keleş, kadınlar olarak katillerin peşini bırakmayacaklarını belirtti.

'YAŞAM HAKKI ELİNDEN ALINAN KADINLAR İÇİN MÜCADELEDEYİZ"

Keleş, düzenin kadınlara tek yaşattığı gerçeğin "kadınları yitirmek" olduğunu vurguladı ve ekledi: "Ataerkil düzenin tüm dayatmalarına, tüm engellerine rağmen bizler buradayız; sokaklardayız, alanlardayız, işte, okulda, metrobüste, görüp görebileceğiniz her yerdeyiz. 'Elinin hamuruyla erkek işine karışma' diyen zihniyetin tam karşında, elimizin hamuruyla yaşam hakkımızın ve yaşam hakkı elinden alınan kadınların mücadelesindeyiz." Adını sayamadığı onlarca kadın için adalet anlam kazanana kadar mücadeleyi şiar edineceklerini kaydeden Keleş, "Bir kadın daha eksilmeyeceğimize söz veriyoruz" dedi.

'DENETLEYEMİYORSANIZ SOKAĞA SALMAYIN'

Açıklamanın ardından söz alan Kurt'un annesi Bediha Akar, katilin denetimli serbestlikle dışarı salındığına dikkat çekerek, "Denetleyemiyorsanız sokağa salmayın" diyerek tepki gösterdi. "Erkek adalet değil, gerçek adalet", "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarının ardından eylem sona erdi.