17 Mayıs 2024 Cuma

Sağlık emekçilerinden 'Beyaz Nöbet'

Sağlık emekçilerini ölüme sürükleyen Sağlıkta Dönüşüm Programı'na ilişkin bir çok kentte Beyaz Nöbet başlatıldı. 

Sağlık emekçileri, son dönemlerde artan şiddete karşı birçok kentte nöbet eylemi başlatarak, "Sağlıkta Dönüşüm Programı"na tepki gösterdi.  

DİYARBAKIR
Amed Sağlık Platformu, sağlıkta şiddete karşı "Beyaz Nöbet" eylemi başlattı. Dicle Üniversitesi Hastaneleri Poliklinikleri binası önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, "Yeter artık yanlış politikalarınız yüzünden ölüyoruz öldürülüyoruz" pankartı açtı. Yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek için sarı baret takan sağlık emekçileri, İstanbul'un Kartal ilçesinde Musa T. tarafından katledilen Ömür Erez'in fotoğraflarını taşıdı.  
 
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, hastanelerin sağlık yerleri değil şiddet yerleri olarak anıldığını ifade etti. Her gün 50 sağlık çalışanının sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kaldığını aktaran Turan, "Mevcut sağlık sisteminde herkes mutsuz, en çok da sağlık emekçisi mutsuzdur. Sağlıktan mutlu olan tek kesim sağlıkta dönüşüm sayesinde 'oylarımız artmıştır' diyenlerdir. Olan biteni akılla, vicdanla, insanlıkla izah edebilmenin olanağı kalmamıştır" dedi. Sağlıkta Şiddet Yasası'nın "göstermelik" olduğunu ve sağlık emekçilerinin tepkilerini sönümlendirmek için yapıldığını söyleyen Turan, "Yasa, etkin biçimde de uygulanmamakta, saldırganlar karakolun ön kapısından girip arka kapısından çıkmaktadır. Olan 'şikayetçi olduğum için yeniden saldırıya uğrar mıyım?' endişesiyle baş başa kalan, artık aracını park ettiği otoparka giderken can güvenliği kaygısı yaşayan sağlık emekçisine olmaktadır" şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanlarının idari baskı ve mobbinge de maruz kaldığını ifade eden Turan, şunları söyledi: "Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık çalışanlarının canına kastetmektedir. Bu program sonucu oluşturulan kışkırtılmış sağlık talebi, muayene sürelerinin 5 dakikaya kadar indirilmesiyle göğüslenmeye çalışılmakta, yıllık acil servis başvuru sayısı toplam nüfusundan fazla olan dünyadaki tek ülke olmamızla sonuçlanmaktadır. Artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen sağlık çalışanları her gün dozu artan şiddet olguları ile karşı karşıya kalmaktadır. Özcesi bu sistemin kendisi şiddeti doğurmaktadır. Sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sistemi mümkündür. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sağlıkta şiddetle mücadeleden geri adım atmayacağız. Şiddetle yüz yüze kalan tüm sağlık emekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz."

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya ise "Hakkımız olanı istiyoruz" dedi. Yerlikaya, nöbet eylemlerine işaret ederek, "Meclis'ten geçirilen ve sağlık çalışanları açısından tatmin etmeyen yasa iptal edilinceye kadar mücadele edeceğiz. Biz gerçekten artık tükendik. Sağlık ortamı kaotik bir hal aldı. Emeğimizin karşılığını almak için taleplerimiz için mücadele edeceğiz" diye kaydetti.

Sağlık çalışanları, "Beyaz Nöbet" eylemi başlattı.

İSTANBUL
Türk Tabipleri Birliği (TTB), gasp edilen haklarına dikkat çekmek üzere 26 Ocak ve 4 Şubat'ta kadar sürdüreceği "Beyaz" nöbet eyleminin İstanbul ayağının startını Beyoğlu'nda bulunan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde verdi. Eylemde, "Oylama değil hakkımız olanı istiyoruz. Hakkımız için beyaz nöbetteyiz" yazılı pankart açılı. Eyleme katılan sağlık çalışanları, "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganı attı. Sağlıkçılar, "Sağlık ekip işidir" dövizi taşıdı.

Hastane önünde tutulan nöbette forum düzenleyen sağlık çalışanları, yaşadıkları sorunlara işaret etti. Sağlık çalışanları, bu sorunlarının çözümünün ise ortak mücadele ile aşılabileceğine dikkati çekti. Forum ardından söz alan İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, AKP'nin düzenlemesi olan "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın yarattığı tahribatlara işaret etti. Saip, söz konusu programla birlikte halkın sağlık hakkının ve sağlık çalışanlarının çalışma haklarının gasp edildiğine dikkati çekti.

Bu durumun AKP tarafından bilerek ve isteyerek yapıldığını belirten Saip, nitelikli sağlık hakkına erişimin kısıtlandığını kaydetti. Sağlık çalışanlarının insani bir ücret erişemediklerini işaret eden Saip, TBMM tarafından getirilen tasarı ve ek ödemelerle bu hakkın geçiştirildiğini dile getirdi. Gasp edilen haklarının karşılanana kadar farklı eylem ve etkinliklerle seslerini yükselteceklerini ifade eden Saip, haklarının ödenmemesi takdirde ise 8 Şubat'ta greve çıkacaklarını ve iş bırakacaklarının bilgisini verdi.

Açıklamanın ardından nöbet alkışlar ve sloganlarla son buldu.

MERSİN
Mersin Tabip Odası (MTO), SES Mersin Şubesi, Mersin Diş Hekimleri Odası, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş ve Mersin Aile Hekimleri Derneği, 8 Şubat'ta yapacakları bir günlük iş bırakma eylemine dair Mersin Şehir Hastanesi önünde ortak açıklama yaptı. Açıklamada konuşan MTO Başkanı Mehmet Antmen, haklı taleplerinin yerine getirilmesi için 8 Şubat'ta bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini ve talepleri karşılana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

ANTALYA
Antalya Tabip Odası ve SES Adana Şubesi, 8 Şubat'ta yapacakları bir günlük iş bırakma eylemine ilişkin Atatürk Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Sağlık emekçilerinin özlük ve ekonomik haklarını düzenleyen yasanın halen Meclis'e getirilmemesini protesto eden Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, "Vazgeçmiyoruz; oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz diyerek, emeğimize, geleceğimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Hep birlikte devam ediyoruz. Sonuç alıncaya kadar devam ediyoruz. 26 Ocak-4 Şubat arası hakkımız olanı almak için, tasarının meclise gelmesi için beyaz nöbetteyiz. Yasal düzenlemeler yapılıp hakkımız verilmediği takdirde 8 Şubat'ta Beyaz G(ö)REV'deyiz" dedi.

İZMİR 
İzmir Sağlık Platformu da Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde nöbet eylemi gerçekleştirdi. "Oyalama değil, hakkımızı istiyoruz. Haklarımız için beyaz nöbetteyiz" pankartının açıldığı nöbette "Evde, işte, sokakta her yerde şiddet", "Hekimlere 7200 ek gösterge" ve "24 saat çalışmak insan hakkı ihlalidir" dövizleri taşındı. Etkinlikte ayrıca sık sık "Yaşamak yaşatmak istiyoruz", "Sağlıkta şiddet sona ersin" ve "Sermayeye değil emekçiye bütçe" sloganları atıldı.

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhteber Çolak, AKP eliyle getirilen ve sağlıkta dönüşümün parçası olan yasaları uygulamaları artık kaldıramadıklarını söyledi.

SES İzmir Şubesi Eşbaşkanı Nursel Yücesoy ise sağlıkta şiddetin hemen her gün tüm illerde yaşanmakta olduğunu vurguladı. Daha geçen hafta bir meslektaşını kaybettiklerini hatırlatan Yücesoy, "Buna rağmen sağlıkta güvenlik yasası talebimiz karşılanmıyor. İş yükünün artmakta, uzun çalışma süreleri sonucu psikolojik olarak yorulmaktayız. Bunun yanında emeğinize  karşılığını almamaktayız. Bakanlık sesimizi duymamakta ısrar ediyor. Sağlık emekçileri olarak, yeni bir sağlık sistemi mümkün diyoruz. Kurumlardaki tüm giderlerin kamudan karşılandığı, sermayeye değil halka aktarılan bir sağlık sistemi mümkün. Yeterli, güvenceli istihdam istiyoruz. Liyakatsiz atamalara, soruşturmalar, mobbinge derhal son verilmeli" dedi.

Etkinlikte İzmir Tabip Odası, Genel Sağlık İş İzmir Şubesi, İzmir Diş Hekimleri Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası temsilcileri de haklarına ilişkin konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından nöbet müzik eşliğinde devam etti. Horon ve halaylar çeken kitle, sık sık slogan attı.