22 Eylül 2025 Pazartesi

32. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali başlıyor

21 ülke ve 97 yönetmenden toplam 122 filmin gösterileceği 32. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, bugün başlıyor.

Bu yıl 22-28 Eylül tarihlerinde 21 ülke ve 97 yönetmenden toplam 122 filmin gösterileceği 32. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali başlıyor. Adana Merkez Park'ta Jülide Ateş'in sunumuyla başlayacak festivalde, tüm gösterimler ve etkinlikler ücretsiz olacak.

KATEGOTİLER
Orhan Kemal Emek Ödülleri, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü, En İyi Film, Ulusal Belgesel Film, Edebiyat Uyarlaması Uzun Metraj Senaryo ve Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması kategorileri yer alıyor.

SU KRİZİNİ ANLATAN NİKİTA'DA ADAY
Ulusal Belgesel Film Yarışması'na bu yıl 65 başvuru oldu. Yönetmenliğini İbrahim İzol'ün yaptığı, BEKSAV Sinema Kolektifi emekçilerinden Gökhan Aygül ve Cem Deniz Karakoçoğlu'nun da yardımcı yönetmenleri arasında yer aldığı "Nikita ‘Tanrıçanın Ölümü'" isimli belgesel de adaylar arasında. Nikita, "Yeryüzünde bilindik hiçbir canlı türü, su olmadan yaşamını sürdüremiyor. Gezegenin 4'de 3'ünü kapsayan suyun, yalnızca yüzde 2'si birçok tür için ve şimdiki haliyle içilebilir durumda" diyerek, Nikita deresi üzerinden su krizini anlatıyor.

FİLİSTİN DİRENİŞİ ALTIN KOZA'DA
Bu yıl ödül alan ve sinema tarihinin unutulmaz filmlerinden oluşan "Dünya Sineması" bölümünde dört farklı seçkide toplam 21 film gösterilecek.

Bu yıl Filistin'e odaklanan festivalin "Gazze, Şimdi!" seçkisinde, Arab ve Tarzan Nasser kardeşlerin Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandıkları filmleri "Bir Zamanlar Gazze'de" (Once Upon a Time in Gaza, 2025), Filistinli usta yönetmen Rashid Masharawi'nin son filmi "Yitik Düşler" (Passing Dreams, 2024) ve İranlı yönetmen Sepideh Farsi'nin Cannes'ın ACID bölümünde gösterilen belgeseli "Yüreğini Eline Al ve Yürü" (Put Your Soul on Your Hand and Walk, 2025) yer alıyor.

32. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin kapanış ve büyük ödül töreni, 27 Eylül Cumartesi akşamı Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde yapılacak.