2 Mayıs 2024 Perşembe

Rotterdam'da kadın cinayetleri 'sessiz yürüyüşle' protesto edildi

Hollanda'nın Rotterdam kentinde 16 yaşındaki Hümeyra'nın erkek arkadaşı tarafından katledilmesi yüzlerce kişi tarafından yapılan 'sessiz yürüyüş' ile protesto edildi.
Hollanda'nın Rotterdam kentinde artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddeti protesto etmek için 'Sessiz Yürüyüş' gerçekleştirildi.
 
Geçen hafta Rotterdam'da 16 yaşındaki Hümeyra'nın, okulunun önündeki bisiklet garajında eski arkadaşı Bekir E. tarafından 8 kurşunla katledilmesi üzerine Rotterdam'lılar sokağa çıkarak "Hayır hayırdır! Kadına yönelik şiddete son!" diyerek sessiz eylem gerçekleştirdi.
 
Rotterdam Belediyesi bünyesinde çalışan kadın kurumlarının organize ettiği ve Hümeyra'nın ailesi, arkadaşları ve SKB'lilerin de aralarında olduğu yüzlerce kişinin katıldığı eylem, Hümeyra'nın  katledildiği okulunun önüne çiçek bırakılmasıyla başladı. Rotterdam merkezinde yapılan yürüyüşün ardından Belediye binasının önünde eylem devam etti. Burada yapılan konuşmalarda, son bir buçuk ay içerisinde sadece Rottedam'da 3 kadının erkek şiddetiyle katledildiği vurgulanarak, Hollanda'da artan kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüze dikkat çekildi ve kadınların şiddete karşı bir arada olmaları gerektiği vurgulandı.
 
Konuşmalarda Hümeyra'nın ve diğer kadınların katledilmesinde polisin ihmalinin olduğu belirtildi. Sürekli Bekir E. tarafından tehdit edilen Hümeyra'nın önceden polise bildirimde bulunduğu ve yaklaşmama kararına rağmen Bekir E.'nin serbestçe dolaştığı ve polis tarafından gereken önlemlerin alınmadığı vurgulandı.
 
Eylemde konuşan Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, Rotterdam'da gerçekleşen kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete karşı gereken önlemleri ve çalışmaları bir an önce ele alacağını söyledi.