16 Mayıs 2024 Perşembe

Rojava'da Halk Direniş Komiteleri kuruluyor

AKP/Saray iktidarının tehdit ettiği Rojava'da "Halk Direniş Komiteleri" kuruluyor. Çalışmalarda yer alan SYPG Temsilcisi Bêrîtan Asya, "Ancak örgütlenirsek devrimimizi savunabiliriz" dedi.
Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG), AKP/Saray iktidarının Kuzey ve Doğu Suriye’yi işgal etme tehditlerinden sonra Özerk Yönetim'in yaptığı seferberlik çağrısı doğrultusunda komün, meclis ve evlerde "savunma" gündemli halk toplantıları gerçekleştiriyor. 
 
Qamışlo’nun Xerbi Mahallesi'nde çalışmalara başlayan SYPG ve Halkevi (Mala Gel) şu ana kadar toplam 13 komünden oluşan, 4 "komüngeh"te, siyasi süreç ve savunmanın örgütlenmesi gündemli halk toplantıları gerçekleştirdi. 
 
Son olarak, Şehit Remzi, Şehit Mustafa ve Şehit Leheng komüngehlerinde gerçekleştirilen toplantılara, SYPG temsilcisi Bêrîtan Asya, Toplumsal Savunma Güçleri-Kadın (HPC-Jin) sorumlusu Ayşe Qamışlo, Şehit Leheng komüngehi Eşbaşkanı Fatma Muhammed Omer ve PYD temsilcileri konuşmacı olarak katıldı. 
 
'SAVUNMANIN İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA ÖRGÜTLENMELİYİZ'
 
HPC-Jin Sorumlusu Ayşe Qamişlo,  halkın savunmanın ihtiyaçları doğrultusunda örgütlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, işgal saldırılarına karşı ancak örgütlü bir gücün cevap olabileceğini vurguladı.
 
PYD adına yapılan konuşmada ise şehitlerin ödediği bedeller sayesinde elde edilen kazanımların ancak halk olarak örgütlenerek ve direnişi büyüterek korunabileceği ifade edildi. 
 
Şehit Leheng komüngehi Eşbaşkanı Fatma Muhammed Omer, halkın kendi mahallesi ve sokağında komitelerde yer alarak savunmanın bir parçası olması gerektiğini vurguladı.
 
SYPG temsilcisi Bêrîtan Asya da siyasi sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Tüm kirli ittifakların Rojava'da halkların ve kadınların kazanımlarını yok etmek istediğini belirten Asya, "Devrimimizin ve halklarımızın çıkarları doğrultusunda elbette ki kimi güçlerle siyasi dengeler doğrultusunda ittifak arayışları ve diplomatik görüşmeler olacaktır. Fakat bizim asıl dayandığımız güç ve devrimimizin temeli olan halkın tüm tehdit ve işgal saldırılarına karşı sokak sokak, mahalle mahalle, kent kent örgütlenerek savunma komiteleri oluşturmasından geçiyor. Bizim devrim felsefemiz halkların birlikteliği, kadın özgürlükçü, genç ve sosyalist bir felsefedir” dedi. 
 
Bütün siyasi dengelerin halkın ve devrim kurumlarının güçlü örgütlenmesi üzerine şekilleneceğini vurgulayan Asya, devrimin savunulmasının Kuzey-Doğu Suriye halklarının örgütsel ve siyasi gücü üzerinden şekilleneceğini vurguladı. 
 
"Bu felsefe ve bakış açısı ile devrimimizi koruyabilir ve emperyalist güçlerin, gerici bölge güçlerinin senaryolarını ve kirli ittifaklarını bozabiliriz" diye belirten Asya, 7’den 70’e herkesi halk direniş komitelerinde örgütlenerek devrimci halk savaşının bir parçası olmaya çağırdı. 
 
Toplantının sonunda halk direniş komiteleri oluşturuldu.