28 Mart 2024 Perşembe

'PTT emekçileri pandemide daha çok çalıştırılıyor'

Pandemi öncesine göre kargo dağıtımında muazzam bir artış olduğuna dikkat çeken Haber-Sen 4 No'lu Şube Başkanı Gülseren Güngördü, eksik kadroya sahip PTT'de personelinin 4-5 kat fazla çalışmaya zorlandığını kaydetti. 140'a yakın PTT emekçinin salgına yakalandığını söyleyen Güngördü, ailesine virüs bulaştırmaktan korkan PTT emekçilerini evlerine gitmek istemediklerini belirtti.

PTT emekçileri yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını günlerinde çalışmaya devam ediyor. Çünkü, salgına karşı alınan sözde önlemler kapsamında "evde kal" çağrıları yapılırken ve sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, çok sayıda kişi ihtiyaçlarını internet üzerinden verdikleri siparişlerle sürdürüyor.

PTT A.Ş. Türkiye'de en geniş kargo ağına sahip. Personel eksikliğiyle pandemi öncesi gündeme gelen PTT, iş yükünün on kat arttığı bu süreçte aynı eksik personelle çalışmayı sürdürmeye devam ediyor. Haber-Sen 4 No'lu Şube Başkanı Gülseren Güngördü ETHA'ya, PTT emekçilerinin yaşadığı sorunları anlattı.

'İSTANBUL'DA 140'A YAKIN PTT EMEKÇİSİ KORONAVİRÜSE YAKALANDI'
PTT'nin pandemi nedeniyle alması gereken önlemleri peyderpey aldığını söyleyen Güngördü, son aldıkları bilgiye göre İstanbul'da 140'a yakın PTT emekçisinin koronavirüse yakalandığı bilgisini verdi. Şu ana kadar ölüm haberi almadıklarını ancak haliyle PTT emekçilerinin tedirgin olduğunu söyleyen Güngördü, her gün sahada yüzlerce insanla temas halinde olduklarını kaydetti. Salgının hızla yayıldığı günlerde PTT'nin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'ni uygulamadığını belirten Güngördü, "Kronik hastalığı olanlarda uyguladı. Ama PTT'de dört faklı statü var. Hepsi aynı işi yapıyor, mesela sahadalar ama özlük hakları ve maaşları farklı. Bu da çalışanlar arasında huzursuzluk yaratıyor. İş barışı olmuyor. Bunlar pandemi sürecinde daha da katlanılmaz bir hale geldi" dedi.

PTT'nin aldığı geç tedbirlerden kaynaklı Türkiye'nin bir çok noktasında açıklama yaptıklarını, sosyal medya eylemleri gerçekleştirdiklerini hatırlatan Güngördü, sosyal medya eylemlerinin yankı uyandırması sonrasında çalışanların mobbinge maruz kaldıklarını ifade etti. PTT'nin "sosyal medya kullanmayacaksınız" diyerek çalışanları "uyardığını" belirten Güngördü, yine aynı hukuksuzlukla çalışanlara tebliğ gönderildiğini dile getirdi. Yürüttükleri mücadele sonucunda eldiven, maske, dezenfektanları kısmen aldırtabildiklerini söyleyen Güngördü, kar mantığıyla hareket eden şirketin yetersiz personelin iş yükünü arttırdığını vurguladı.

'PANDEMİ ÖNCESİNE GÖRE KARGO DAĞITIMINDA MUAZZAM ARTIŞ VAR'
Pandemide mağazaların kar odaklı satışlarını online olarak devam ettiklerine dikkat çeken Güngördü, "Kargo şirketlerinden en büyük ağa sahip olan PTT'ye yük bindi. PTT A.Ş.'ye çağrı yaptık, 'zorunlu ve zaruri olmayan gönderileri durdurun' dedik. Kamuoyuna da aynı şekilde zorunlu ve zaruri olmayan ürünleri sipariş etmeyin dedik ama karşılık bulmadı. Pandemi öncesine göre şu an kargo dağıtımında muazzam bir artış var. Aynı sayıdaki dağıtım yapan yetersiz personelden bu hizmeti yapması beklendi. Üzerine sosyal yardım ödemeleri başladı, halk şubeye gidemeyince bu yük de eklendi. PTT çalışanlarının dağıtıma gittikleri yerlerde yaşlılar, çocuklar, kronik hastalıkları olanlar var. Haliyle virüsü taşıma korkularından evlerine gitmek istemiyor PTT çalışanları" ifadelerini kullandı.

'SAĞLIKLI OLMAYAN ŞUBELER KAPATILMALI'
Salgının artış hızının yavaşladığnı ancak tekrar yükselmesinin öngörülmesini ve bu noktada PTT'nin bunu düşünerek hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Güngördü, mutlaka personel eksikliğinin telafi edilmesi gerektiğini vurguladı. PTT'de liyakatsiz yani sınavsız, torpille bir kaç yıllık memurun müdür olabileceği görevde yükselmeler olduğunu söyleyen Güngördü, yine bazı şubelerin insan sağlığına uygun çalışma alanları olmadığını belirtti. "Prefabrik olan PTT şubeleri, mahalle arasına kurulan şubeler, havalandırması olmayan şubeler vardı. 'Normalleşme' sürecinde bu şubeler yeniden açılacak" diyen Güngördü, sağlıklı çalışma koşulları uygun olmayan şubelerin mutlaka kapatılması gerektiğini belirtti.

PTT'nin telgraf gibi bazı kalemlerienin hiçbir şekilde durdurulamayacağını ancak diğer alanlarda tatillerde çalışma olmaması gerektiğini söyleyen Güngördü, "Ama PTT, tüm resmi tatillerde çalışanları, çalışmaya zorluyor. Ve biz buna sendika olarak defalarca tepki gösterdik. Bayramın üçüncü günü çalışmak istemediği halde personeli çalıştırmaya zorluyor" dedi. Güngördü, PTT emekçilerinin yaşadığı sorunların çözülmesi için şu çağrıda bulundu: "Sorunların temelinde personel eksikliği var, hızlı bir şekilde çözülmeli. Liyakat esas alınmalı, torpilli görevde yükselme son bulmalı. Vatandaşlar önce kendi sonra da PTT çalışanların sağlıklarını düşünerek zorunlu ve hayati olmayan gönderileri tercih etmemeli. Çalışanlar arası statü farklılıkları ortakan kalmalı, herkes güvenceli eşit koşullarda çalışmalı. Taşeronlaşma mutlaka ortadan kaldırılmalı."