17 Mayıs 2024 Cuma

Polonya'da Gdansk Belediye Başkanı Adamowicz öldürüldü

Polonya'nın liman kenti Gdansk Belediye Başkanı Pawel Adamowicz, yardım konseri esnasında sahneye atlayan bir kişinin bıçaklı saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.
Polonya'nın liman kenti Gdansk'ta bir yardım konseri esnasında sahneye atlayan bir kişinin bıçaklı saldırısı sonucu ağır yaralanan Belediye Başkanı Pawel Adamowicz yaşamını yitirdi.
 
1998'den beri altı kez seçilerek belediye başkanlığı görevini yürüten Adamowicz, Polonya eski Başbakanı ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın partisi Sivil Platform'un eski bir üyesiydi. Çocuk hastaneleri için düzenlenen Noel Yardım Konseri sırasında basın kartıyla sahneye çıkan saldırgan Adamowicz'i defalarca bıçakladı. Saldırgan Stefan W.'nin sahnede "Adamowicz öldü" diye bağırdığı, daha önce silahlı soygun suçundan 5,5 hapis yatan ve Aralık ayı sonuna doğru tahliye edilen saldırgan Stefan W.'nin tutuklanmasından Adamowicz'in eski partisi Sivil Platformu sorumlu tuttuğu iddia edildi.
 
Liberal politikalarıyla bilinen Pawel Adamowicz'in, Gdansk'ta düzenlenen 4. LGBT Onur Yürüyüşü'ne bizzat katıldığı, LGBT yanlısı politikaların destekçisi olduğu biliniyor. Adamowicz ayrıca Polonya'nın göçmen karşıtı politikalarına karşı ülkesinin sınırlarını mültecilere açması gerektiğini savunuyordu.
 
Adamowicz'in suikasti sonrası çeşitli platformlardan siyasetçiler tüm Polonya kentlerinde 'Şiddete Karşı Yürüyüş' çağrısı yaptı. Polonya'nın bir çok kentinden ve başkaca Avrupa kentlerinde yarın insanların sokağa çıkması bekleniyor.