18 Mayıs 2024 Cumartesi

Piroğlu: Devlet engellileri yük olarak görüyor

Engellilere Yönelik Ayrımcı Tedbirleri Tespit Etme Araştırmasına ilişkin basın toplantısı düzenleyen HDP Millevtekili Piroğlu, engelliliğin tıbbi bir mesele olarak ele alındığını ve tıbben çözüm bulunmaya çalışıldığına dikkat çekerek, bu nedenle devletin engellileri bir yük olarak gördüğünü kaydetti. Piroğlu, engellilere kendi hakları için mücadele etme kamuoyuna da engellilere karşı önyargılı olmama çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, partisinin İstanbul il binasında düzenlediği basın toplantısında Herkes İçin Adalet kampanyası kapsamında "Engellilere Yönelik Ayrımcı Tabirleri Tespit Etme Araştırması" çalışmasına ilişkin açıklama yaptı.

Piroğlu, hafta boyunca gerek yazılı gerek sosyal medyada engellilere ilişkin iktidar ve muhalefet tarafından çeşitli açıklamaların yapılacağını belirterek, klişe sözlerin tekrarlanacağına dikkat çekti. Pandemiden en çok etkilenenlerin engelliler olduğunu vurgulayarak, "Salgından binlerce kişi yaşamını yitirdi. İnsanlar sağlığa erişimi olabildiğince kısıtlandı. Bütün bu sorunların yaşandığı bir ortamda engellilerin sorunları katlanarak devam etti. HDP olarak dikkat çektiğimiz şey engellilerin sorunlarının ortadan kaldırılmasına ilişkindir. Ama bu iktidar yaptıklarıyla daha da derinleştiriyor" dedi.

'ENGELLİLİK TIBBİ BİR MESELE DEĞİLDİR'
Engelliliğin tıbbı bir mesele olarak ele alındığının altını çizen Piroğlu, sorun bu şekilde ele alınırsa da tıbbi yöntemlerle çözülmeye çalışıldığını dile getirdi. Piroğlu, "Bu da yardıma muhtaç kişi anlamına gelir. Bu durumda engelliler devlet tarafından bir yük olarak görülür. Bu şekilde engelli birey toplum dışı görülür. Bu nedenle kapitalist toplumda engelliler toplumun dışındaki unsurlar olarak görürler. Onlar normal insan olarak tanımlanmaz. Özellikle Türkiye'de devletin engellilere ilişkin yükümlülüklerini ailenin sırtına yüklenilmektedir. Devletin burada yapması gereken şeyleri bir takım desteklerle ailelere yıkıyor" ifadelerini kullandı.

'BİZİ ENGELLİ KILAN, TEDBİRLERİN ALINMAMASIDIR'
Engellilerin talebinin destek, sevgi ve yüce gönüllülük olmadığına vurgu yapan Piroğlu, engellilerin haklarını kullanabilecekleri ve sosyal hayata düzenli katılabilecekleri koşulların yaratılmasını istediğini belirtti. Engellilik meselesiyle esas olarak yerel yönetimlerin ilgilenmesi gerektiğine vurgu yapan Piroğlu, "Güçlendirilmiş yerel yönetimler engellilik sorununda erişimi, fiziksel ya da ekonomik desteğini sağlamakla görevlidir. Engellilerin temel bir talebi var. O da sıradan bir insan gibi yaşamaktır. Siyasetin, sanatın her alanında yaşamın içinde olmaktır. Yaşamı buna göre ayarladığınızda yeti kaybı bir engellilik olmaktan çıkar. Bizi engelli hale getiren ayaklarımızın tutmaması, gözlerimizin görmemesi değildir. Bizi engelli kılan tedbirlerin alınmamış olmasıdır" diye konuştu.

'ENGELLİLERİN SORULARINA ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞIYORUZ'
KHK'lerle 2 binden fazla engellinin işten atıldığına vurgu yapan Piroğlu, şöyle devam etti: "Bu insanlar bile bile ölüme tek edildi. Özellikle bu koşullarda o insanların yaşama şansı yok. Biz bu hafta boyunca iktidar ve muhalefetten, toplumsal kurumlardan somut öneriler istiyoruz. Neredeyse hiç birinin engellilere yönelik çözümü yok. Biz HDP olarak yayınladığımız Engelliler Manifestosu'yla engellilerin sorunlarına çözüm bulmaya ve bunu daha da geliştirmeye çalışıyoruz."

'KENDİ HAKLARIMIZ İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ'
Engellilerin toplumsal ve fiziki sorunlarının olduğuna değinen Piroğlu, "Engelliler ve engelli kurumları bir araya gelerek çözüm yolu bulmalıdır. Biz kendi taleplerimiz ve haklarımız doğrultusunda bir engelliler hareketini örmek zorundayız. Kendi haklarımız için mücadele etmediğimiz sürece kazanma şansımız yok. Bütün herkesin bu önyargılarından kurtulması gerekir. İfade ettiğim gibi bizim sevgiye ve yardıma ihtiyacımız yok. Biz sorunlarımızın çözümünü istiyoruz" diye konuştu.