8 Mayıs 2024 Çarşamba

Paris'te Mart ayı katliamları lanetlendi

Paris'te demokratik kitle örgütleri Mart ayında Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamlara karşı "Direnişi yükseltmek ve dayanışmayı büyütmek" şiarıyla eylem yaptı.
Fransa'nın başkenti Paris'te demokratik kitle örgütleri Mart ayında devletin gerçekleştirdiği katliamlara karşı "Direnişi yükseltmek ve dayanışmayı büyütmek" şiarıyla eylem yaptı.
 
Demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla Paris Strasbourg Saint Denis Kemer de çok sayıda kişi bir araya geldi. "Faşist Türk devletinin Mart ayı katliamlarını lanetliyoruz" pankartının açıldığı eylemde "Katil Erdoğan", "Kahrolsun faşist Türk devleti" sloganları atıldı.
 
Eylemde yapılan ortak açıklamada Mart ayının zulme karşı isyanın karamsarlığa karşı umudun ayı olduğu belirtildi. Açıklamanın devamında, "8 Mart 1857'de New York'lu kadın işçilerin, sermayenin kar hırsı sonucu olarak katledilmesi; 30 Mart 1972'de Mahir Çayan ve 9 yoldaşının Kızıldere'de katledilmesi; 16 Mart 1978'de Beyazıt Meydanında devrimci-ilerici öğrencilerin katledilmesi; 16 Mart 1988'de Halepçe'de Kürt, Asuri ve diğer halkın katledilmesi; 12 Mart 1995'de İstanbul'un Gazi mahallesinde Alevi inancındaki halka dönük saldırıların akabinde 22 insanımızın katledilmesi, ilk akla gelenler arasındadır" denildi.
 
Türkiye ve Kürdistan'da gerçekleştirilen katliamların bir devlet geleneği olduğu vurgulanan açıklamada, "Kurulu rejim tarafından işçi ve emekçiler; Aleviler ve diğer inanç kesimleri; Kürtler ve diğer ulus ile milliyetler; devrimci, komünist, yurtsever ve demokratlar; LGBTİ ve kadınlar yok sayılayan, imha ve inkâr tezgâhından asla azat edilmemesi gerekenler olarak görülmektedirler. Bu anlayışı bugün devletle bütünleşen AKP ve onun kurmayı olan Tayyip Erdoğan temsil etmektedir. Bilimsel düşünceye, emeğe, kadına, Aleviye, Kürde, kısacası kendinden olmayan herkese ve kesime düşman olan bu gerici cenaha karşı ortak mevzilerde umudu ve coşkuyu örgütlemek devrimci bir görevdir" diye kaydedildi.
 
Açıklamada, "Katliamcı faşist gerici iktidarlara karşı, ülkemiz devrim mücadelesinin önderlerinden ve mart ayı içerisinde yitirdiğimiz Mahir Çayan ve Mazlum Doğan'ların, 23 Martta güneşe uğurladığımız Bayram Namaz'ın (Baran Serhat) ve isimsiz kahramanlarımızın değerli anıları rehberimiz olmaya devam ediyor. İnsanlığın özgürlük ve kurtuluş mücadelesinin aydınlık neferlerinin, kan ve can pahasına örgütledikleri değerler, bir bütün olarak dünyamızda yer edinince, ancak o zaman katliamlar insanlığın kötü hatıraları olarak kalacaktır" denildi.