5 Mayıs 2024 Pazar

Muş Valiliği, Şenyayla yasağını 'işgal ve tecavüz' diyerek savundu

Şenyayla'yı Diyarbakırlılara yasaklayan Muş Valiliği, koçerlerin bölgeyi "işgal ve tecavüz" ettiğini belirterek, jandarma tarafından çıkarılmalarını ise "işgalin giderilmesi" diye niteledi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 20 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Diyarbakır'ın Kulp ilçesinden Muş'a bağlanan Şenyayla bölgesine artık koçerler alınmıyor. Muş Valiliği'nin 11 Haziran'da aldığı ilk kararla, Şenyayla bölgesindeki yaylalar, Diyarbakır sınırları içinde kalan köylülere ve koçerlere yasaklandı. Kararın ardından jandarma, koçerleri bölgeden çıkardı.

Valiliğin Muş İl Jandarma Komutanlığı'na yazdığı talimat yazısında, "İlimiz merkez ilçesine bağlı Güdümlü köyü, Kayalısu köyü, Yamaç köyü ve Diyarbakır ili Kulp ilçesine bağlı Alaca köyü sınırları dahilinde mera işgal ve tecavüzlerinin araştırılması amacıyla ilimiz merkez Kızılağaç jandarma kolluk kuvvetleri ve Muş Tapu ve Kadastro Müdürlüğü personeliyle birlikte bahse konu yapılan incelemeler sonucunda, ilimiz sınırları dahilinde bulunan alanlarda Diyarbakır ilinden gelip izinsiz olarak hayvan otlatan göçerlerin 2021/1 genel emirinin amir hükümleri kapsamında Muş ili sınırları dışına çıkarılması ve işgalin giderilmesi hususunda…" ifadeleri yer aldı. 

DİYARBAKIR BAROSU ŞENYAYLA'DA
Muş Valiliği'nin aldığı karar sonucunda bölgeden çıkarılanların şikayeti üzerine incelemelerde bulunan Diyarbakır Barosu, iddiaları doğruladı. Diyarbakır Barosu'ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Bilindiği üzere 20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Diyarbakır ili Kulp ilçesi Alaca Köyü Şenyayla Bölgesi Muş iline bağlanmıştı. Muş Valiliğince 11.06.2021 tarihinde söz konusu bölgeyi yüz yıllardır yayla olarak kullanan köylülerin idari sınır değişikliğinden dolayı boşaltılmasına karar verilmiştir. Son birkaç gündür Valilikçe alınmış iş bu yasal düzenlemelere aykırı ve haksız kararın kolluk tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Köylüler, kolluk tarafından söz konusu bölgeden zor kullanılarak çıkartılmaktadırlar. Baro Başkanımız Av. Nahit Eren, Baro Başkan yardımcımız Av. Zuhal Işık, Yönetim Kurulu üyelerimiz Av. Diyar Çetedir ve Av. Mehdi Özdemir ile Muş Baro Başkanı Av. Kadir Karaçelik ve yöneticilerinden oluşan heyet, 13.06.2021 söz konusu haksız ve ciddi mağduriyetlere sebep uygulamayı yerinde incelemek ve gözlemlemek için Şenyayla bölgesine gitmişlerdir. Duruma ilişkin tespit ve değerlendirmelerin sonucu kamuoyu ile paylaşılacaktır."