18 Mayıs 2024 Cumartesi

Metal işçileri üçte birinin kronik hastalığı var

"Metal İşçilerinin Mesleki Sağlık Riskleri ve Sağlık Durumları Saha Araştırması Sonuçları" raporu düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. 

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası, 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü dolayısıyla Taksim Hill Hotel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, "Metal İşçilerinin Mesleki Sağlık Riskleri ve Sağlık Durumları Saha Araştırması Sonuçları" açıklandı. 

SERDAROĞLU: SERMAYE VE DEVLETİN POLİTİK TERCİHİ
DİSK Genel Sekreteri ve sendikanın Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, mesleki hastalıkların Türkiye'de çalışma yaşamının en ihmal edilen alanı olduğunu belirtti. Çoğu kez  sonuçları uzun vadede ortaya çıkan meslek hastalıklarına karşı var olan tablonun bir ihmal değil, sermaye ve devlet yetkililerinin politik bir tercihi olduğunu dile getiren Serdaroğlu, "Örgütsüz işçilerin çok daha ağır bir tablo ile karşı karşıya olduğunu öngörmeliyiz. İş kazalarını ve meslek hastalıklarını ortadan kaldırmak mümkün, bunun için işçiyi merkezine alan koruyucu, önleyici denetleyici ve caydırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi gereklidir. Burada devlet kurumlarının, üniversitelerin, bu alanda uzmanlaşmış meslek örgütlerinin, sendikaların işbirliği önemlidir. Ancak işçi hayatının bu kadar ucuz olduğu bir yerde, sendikal örgütsüzlüğün yaygın olduğu koşullarda, etkin bir işçi sağlığı ve güvenliği politikasının hayata geçirilmesi elbette zor" dedi. 

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
İSİG Meclisinin verilerine göre 2022 yılının ilk üç ayında en az 347 işçinin hayatını kaybettiğini, 2022 yılından bugüne AKP döneminde hayatını kaybeden işçi sayısının 30 bin'e dayandığını belirten Serdaroğlu, iş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının önlenmesi için bir an önce alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: 
🔹 "Sendikal örgütlenmenin, hak ve özgürlüklerin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır
🔹Kiralık işçilik, taşeron ve diğer güvencesiz çalışma biçimleri ortadan kaldırılmalıdır. İnsan onuruna yaraşır işler yaratılmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği politikaları toplumsal cinsiyete duyarlı hale getirilmelidir.
🔹İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanının, piyasanın kar döngüsünün bir parçası olmaktan çıkarılmalıdır. Bu karşı denetimler açısından özerk ve demokratik bir yapının sendikalar, meslek oda ve birlikleri ve üniversiteler ile oluşturulması sağlanmalıdır.
🔹Koruyucu ve önleyici politikalara öncelik verilmeli. Sağlık ve güvenlik alanına yönelik cezalar caydırıcı nitelikte olmalıdır.
🔹İş kazaları ve meslek hastalıkları kayıt dışı ile mücadelenin ayrılmaz bir parçası olarak ele alınmalıdır.
🔹 Meslek hastalıklarının tespitine yönelik prosedürün sadeleşmesi ve kısaltılması hedeflenmelidir."

İŞÇİLERİN ÜÇTE BİRİNİN KRONİK HASTALIĞI VAR
Araştırmaya göre işçilerin yaklaşık üçte birinin bir hekim tarafından tanısı konmuş kronik hastalığı var. Araştırma kapsamındaki işçilerin yüzde 17,4'ü kas-iskelet sistemi ile ilgili tanılı bir sağlık sorununa sahiptir. Bu hasta-lıkları nörolojik hastalıklar izlemektedir. Hipertansiyon oranı toplamda yüzde 3,9'dur. Şeker hastalığının yaygınlığı ise toplamda yüzde 2,9 olarak tespit edilmiştir. 

2 KANSER OLGUSUNA RASTLANDI
Araştırma kapsamında ki işçilerde 2 kanser olgusuna rastlanmıştır.

HER 10 KADIN İŞÇİDEN BİRİ NÖROLOJİK HASTALIKTAN MUZDARİP
Kadın işçilerin nörolojik hastalıklar, kas-iskelet sistemi hastalıkları ve troid hastalığı açısından erkeklere göre istatistiksel olarak daha fazla bir orana sahiptir. Erkeklerde nörolojik hastalık tanısı alanların oranı yüzde 3,9 iken kadınlarda bu oran yüzde 10,9'dur. Araştırma kapsamındaki her 10 kadın işçiden biri nörolojik hastalıklardan muzdariptir.

KADINLARIN YAKLAŞIK DÖRTTE BİRİ KAS-İSKELET SORUNLARI YAŞIYOR
Araştırmaya katılan kadınların yaklaşık dörtte biri kas iskelet sistemi sorunlarından şikayetçiyken, erkeklerde bu oran yüzde 16,9'dur. Sindirim sistemi, hipertansiyon, şeker ise erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmekle birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir.

İŞÇİLERİN YÜZDE 7,8'İ SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIĞI BEYAN ETTİ
Araştırmaya göre solunum hastalıkları yine ana metal sanayide anlamlı  derecede yüksek. Sektördeki işçilerin yüzde 7,8'i solunum sistemi hastalığı tanısı aldığını beyan etmiştir.

BİSAM tarafından hazırlanan "Metal İşçilerinin Mesleki Sağlık Riskleri ve Sağlık Durumları Saha Araştırması Sonuçları" raporuna ulaşmak için tıklayınız