6 Mayıs 2024 Pazartesi

Merve Kotan davası yarın: Dayanışma önemli, sesimiz olun

Merve ve arkadaşı Ekim'i katleden Muhammet Gürsoy'un yarın karar mahkemesi görülecek. Gürsoy hakkında hiçbir indirim uygulanmadan iki kez müebbet hapis cezası isteniyor. Merve'nin ablası Esra Kotan, mahkemenin bu cezada indirim yapmadan uygulamasını istedi. Konan, dayanışmanın önemine dikkat çekti, "İmkanı olan mahkemeye gelsin, olmayan sosyal medyada sesimiz olsun" dedi.

Merve Kotan'ı katleden Muhammet Gürsoy, 18 Haziran'da bir kez daha hakim karşısına çıkıyor. Mahkemenin, karar vermesi bekleniyor.

Muhammet Gürsoy, doğum gününü kutlama bahanesiyle 19 yaşındaki Merve ve Ekim’i parka çağırdı, pompalı tüfekle ateş açtı. Merve ve Ekim olay yerinde hayatını kaybetti.

Gözaltına alınan Muhammet Gürsoy, tutuklandı. Duruşmalar boyunca kadın katillerinin bilindik savunmalarını yaptı. "Aldattı", "Namusum için" dedi. 

Gürsoy hakkında hazırlanan iddianemede Merve ve Ekim'i "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Gürsoy, yarın (18 Haziran) Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. 

ETHA'ya konuşan Merve'nin ablası Esra Kotan, dayanışma ve birlikte mücadele etmenin önemine bir kez daha dikkat çekti.

Her duruşmada yaşadığı duyguyu, "sanki kardeşimi yeniden kaybetmişiz gibi hissediyoruz" diyerek anlatan Kotan, "Katille yüzyüze geliyoruz. Babama, kardeşime yönelik saldırıları oldu. Bizim için çok yıpratıcıydı" dedi.

'KATİLLER ETKİN VE HIZLI ŞEKİLDE CEZALANDIRILSIN'
İkinci duruşmada savcının hiçbir indirime gitmeden iki kere ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle mütalaa verdiğini hatırlatan Kotan, "Verilmesi gereken bu karar, sevindik. Çünkü maalesef ülkemizde hazırlanan iddianameler, soruşturma süreçleri, mütalaalar, kararlar olması gerektiği gibi değil. Bu yüzden zaten alınması gereken bu karara sevinir duruma geldik. Mahkemenin de bu kararı aynı şekilde uygulamasını istiyoruz. Bu karar kardeşimi bize geri getirmeyecek ama katiller, işledikleri suçlar karşısında etkin ve hızlı şekilde cezalandırılırsa, suçların karşılığını alırsa hem insanların adalete olan güveni sağlanacak hem de kadın cinayetleri azalacak, durdurulacak" diye konuştu.

'İMKANI OLAN MAHKEMEYE GELSİN, GELEMEYEN SOSYAL MEDYADA SESİMİZ OLSUN'
Adaletin sağlanması için özellikle ailelerin mücadele yürüttüğüne dikkat çeken Kotan, "Biz de bu yüzden sosyal medyada adalet arayışına giriştik. İnsanların sesini duyurmak, kimse sessiz kalmasın istedik. Toplum olarak sessiz kalmadan bu işin karşısında olduğumuzu belirtmemiz lazım. Hakimlerin de buna yönelik ceza vermesi lazım. Benim kardeşim öldürülmüş olabilir ama bu dava benim değil hepimizin davası. Hepimizin sahiplenmesi lazım. Kadınların öldürüldüğü davaları; taciz, tecavüz, cinsel ve psikolojik şiddet davalarını ülke olarak sahiplenmemiz lazım. Kadın cinayetlerini bu şekilde durdurabiliriz. Bu yüzden katilin ağır ceza almasını istiyorum. İmkanı olanların mahkemeye gelmesini yanımızda olmasını, gelemeyenlerin de sosyal medyada ses çıkarmasını, destek olmasını istiyorum" çağrısı yaptı.