28 Mart 2024 Perşembe

Mayıs ayında en az 163 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) mayıs ayı iş cinayetleri raporuna göre, mayısta 163 işçi hayatını kaybetti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından mayıs ayına ait iş cinayetleri raporu yayınlandı. Rapora göre, mayısta 163 işçi hayatını kaybederken, bu işçilerden 9'u çocuk, 12'si kadın ve 6'sı göçmen işçi.
 
İLK BEŞ AYDA 716 İŞÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ
 
Rapora göre; Ocak ayında en az 159, Şubat ayında en az 127, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi ve Mayıs ayında en az 163 olmak üzere; Türkiye'de 2019 yılının ilk beş ayında en az 716 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.
 
163 emekçinin 126'sı ücretli (işçi ve memur), 37'si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğu kaydedilen rayorda, hayatını kaybedenlerin 12'si kadın işçi, 151'i erkek işçi. Raporda,  kadın işçi cinayetlerinin tarım, kimya, eğitim, sağlık ve eğlence işkollarında gerçekleştiği ifade edildi.
 
Dördü 14 yaş ve altında olmak üzere dokuz çocuk işçinin can verdiğinin altı çizilen raporda, çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya, ağaç, metal ve taşımacılık işkollarında gerçekleştiği kaydedildi.
 
Aynı ayda 6 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirirken, mülteci/göçmen işçilerin 3'ü Suriyeli, 2'si Afganistanlı, 1'i Kolombiyalı.
 
İşçi ölümleri en çok tarım, inşaat, taşımacılık, madencilik, belediye/genel işler, ticaret/büro, metal, konaklama/eğlence, kimya ve sağlık işkollarında gerçekleşti. Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 36'sı ücretli.
 
İş cinayetlerinde yaşanan can kayıplarının nedenleri trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve zehirlenme/boğulma olduğu belirtilen raporda, Mayıs ayında Türkiye'nin 55 şehrinde ve yurtdışında bir ülkede iş cinayeti gerçekleştiği, en çok iş cinayetinin İstanbul, Antalya, Bursa, Urfa, İzmir, Kocaeli, Sivas, Adana, antep, Kastamonu, Çorum, Erzurum, Konya, Sakarya ve Şırnak'ta yaşandı.
 
Hayatını kaybedenlerin 5'i (yüzde 3,06) sendikalı işçi, 158 işçi ise (yüzde 96,94) sendikasız olduğuna dikkat çekilen raporda, "Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim. Bu durum özellikle kamu çalışanı/memur sendikaları açısından daha da tespit edemediğimiz bir husus..." denildi.