28 Nisan 2024 Pazar

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı

Marmara Depremi'nin 22'nci yıldönümünde Kocaeli, Sakarya, Yalova ve İstanbul'da anma etkinlikleri düzenlendi.

17 Ağustos Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler Yalova, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul'da düzenlenen etkinliklerde anıldı.

İSTANBUL
17 Ağustos Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler Avcılar'da düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Avcılar Belediyesi ve Avcılar Kent Konseyince düzenlenen "Avcılar ses veriyor" etkinliğine Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik ve çok sayıda kişi katıldı.

17 Ağustos Depremi'nde yaşananların tekrarlanmaması ve "Güvenli bir yaşam" sloganıyla düzenlenen etkinlikte ilçe halkı evlerinin balkonlarına çıkarak düdük çaldı.

Avcılar Havuz Meydanındaki program ise 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı.

Avcılar'da depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu pano meydana asıldı.

Deprem sırasında Avcılar'da hayatını kaybeden 246 kişiyi temsilen mumlar yakıldı ve yere "Avcılar ses veriyor" yazıldı.

Etkinlikte konuşan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, 22 yıl önce Kocaeli merkezli meydana gelen depremde ülkenin sarsıldığını söyledi. Depremde çok sayıda kayıp verildiğini hatırlatan Hançerli, "Avcılarımızda 246 yurttaşımız depremde hayatını yitirdi. 28 bina tamamen çökmüş ve enkaz haline gelmiş, binlerce bina da hasar almıştı" dedi.

Hançerli, binlerce yıldır bu kadim topraklarda yüzlerce depremin olduğunu belirterek bilim insanlarının ve kitapların deprem gerçeğini söylediğini anlattı.

Mimar Sinan'ın depremi dikkate alarak eserler yaptığını ifade eden Hançerli, şunları kaydetti:

"Mimar Sinan, yüzlerce yıl önce seli dikkate alarak köprülerini inşa ediyordu. Yüzlerce yıl sonra bu yapılar ayakta. Büyükçekmece'deki köprü sapasağlam duruyor, Süleymaniye'deki cami sapasağlam duruyor. 1999 yılındaki deprem bizlerin büyük bir eksikliğini ortaya çıkarmıştı. O da şu, unutuyoruz. Doğanın mesajlarını dikkate almıyoruz, doğayla adeta kavga ediyoruz. Halbuki çözüm vardı, mümkündü."

Avcılar'ın verdiği sesin 22 yıl önce yaşamlarını yitiren 246 kişiyi hatırlamaktan ibaret olmadığını anlatan Hançerli, "Avcılar'dan verilen ses, bir daha depremin, selin, yangının, fırtınanın canlara mal olmaması için gerekli önlemleri önceden almak, güvenli yaşam alanlarını inşa etmek, doğayla kavga etmenin değil doğayla uyumlu yaşamın sesi" diye konuştu.

Kadıköy'deki anma etkinliği ise Kozyatağı Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı'nda Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Odabaşı, belediye çalışanları ve çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleşti.

17 Ağustos Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenleri anan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Odabaşı, "Ülkemizdeki deprem gerçeğini hepimiz biliyoruz ve inşallah bir daha böyle hazin sonlu olan, insanların canını kaybettiği afetler yaşamayız" diye konuştu.

Açıklamanın ardından park içerisindeki ışıklar söndürülerek, depremde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

KOCAELİ
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremde yaşamını yitirenler için tören düzenlendi.

Kavaklı Mahallesi halkının düzenlenen etkinlik saygı duruşuyla başladı.

Anmada TBMM Başkan Vekili Haydar Akar, anma etkinliğinin yurt geneline yayılarak farkındalık yaratılabileceğini, Gölcük önderliğinde Türkiye Deprem Merkezi oluşturulabileceğini söyledi.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından afetlere ilişkin paradigma değişikliği gerçekleştiğini fade etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise artık bazı şeyleri değiştirmek gerektiğini söyledi.

"Belki de değiştirmemiz gereken en önemli şey iş yapma biçimlerimiz, hazırlık yapma biçimlerimiz... Farkındalık üzerine ve yapılanlar üzerine konuşulmalı." diyen Büyükakın, ağır hasarlı binaların yıkımına ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında şunları söyledi:

"Kocaeli'de yaklaşık 1500 kadar hasarlı konut var. Zamanında, temelinde ihtiras yattığına inandığım sebeplerle bir tarafında alıcı, bir tarafında satıcının, öbür tarafta kamu yöneticisinin olduğu bir yaklaşım ile bu durum ortaya çıkmış. Kabahatli arayacak değiliz. Şu anda, günahı kimin üzerine atacağımızla uğraşacak da değiliz. Bu olmuş, binalar yıkılmış, insanlar vefat etmiş, sakat kalmış. Ama halen, 22 sene sonra bugün 1500 konut duruyor. 'Efendim niye yıkmıyorsunuz? Görevli değil misiniz?' denebilir. O kadar basit değil, çünkü hukuki meseleler var. Mesela şu anda vatandaş orta hasarlı konutları, 'ben yapacağım' dediğinde, onu yıkma şansımız yok. 1400 kadar orta hasarlı konut var. Bu sene başlattığımız süreçte 113 riskli yapıyı yıktık. Ama bu kentte 28 ağır hasarlı konut var. İçine girilmemesi gerekiyor. Maalesef bunların içinde yaşayan insanlar var. Yaptığımız risk değerlendirme analizlerine göre, bu kentte halen 24 bin konutun dönüştürülmesi gerekiyor. Bu konutlar riskli. Ağır hasarlı ve orta hasarlı konutlardan bahsetmiyorum. Kimisi zemininden dolayı risk altında, kimisi inşaat kurallarına uyulmamasından, deprem yönetmeliklerinden, geçmişte kalmış olmasından dolayı risk altında."

YALOVA
Yalova'daki anma Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Anmaya katılanlar sahildeki Deprem Anıtı'na kadar yaptığı "sessiz yürüyüş" ile devam etti.

Depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer blokların bulunduğu anıta gelen kitle, deprem günü çekilen fotoğrafların bulunduğu salonları gezip, deprem günü kaydedilen kurtarma görüntülerini izledi.

SAKARYA
Sakarya'da, 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için anma etkinliği düzenlendi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesince Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen programda, Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı.