16 Mayıs 2024 Perşembe

Marmara Denizi'nde deniz salyası tehdidi artarak devam ediyor

Marmara Bölgesi'nin hem evsel hem de sanayi atıklarıyla Marmara Denizi'ni foseptik haline getirdiğini kaydeden DOĞADER, artan deniz salyasının tehlikelerine dikkat çekti. DOĞADER, Marmara Denizi'nde canlı yaşamını bu denli tehdit eden kirliliğe derhal çözüm üretilmesini istedi. 

Marmara Denizi'nde aylardır görülen müsilaj tehlikesi giderek büyüyor. Balıkçıların deniz salyası olarak isimlendirdiği müsilaj İstanbul, İzmit Körfezi, Çanakkale, Balıkesir kıyılarından sonra Mudanya'da da yoğun görüldü. Yat limanı ve çevresi deniz salyaları nedeniyle kahverengiye bürünen Mudanya'da, kirlilikten boğularak ölen su samuru kıyıya vurdu. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Doğayı Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), biriken kirliliğin Marmara Denizi'nin ölümün fermanını hazırladığını kaydetti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün kirliliği görmezden gelerek olaya dair doğal ve ekolojik bir süreç iddiasına tepki gösterilen açıklamada, Gemlik Körfezi başta olmak üzere Marmara Denizi'ndeki canlılığın etkilendi dile getirildi. 

'ATIKLARIN DEŞARJ YERİ OLARAK KULLANILIYOR'
Açıklama şöyle devam etti: "Her yıl kısa sürede sona eren plankton patlamalarının bu yıl aylar sürmesi, Marmara Denizi'nin bölgenin biriken kirliliğini artık taşıyamaz hale geldiğini gözler önüne seriyor. DOĞADER olarak uzmanların ve bilimsel çalışmaların ışığında şunu belirtmekte fayda var, aşırı plankton patlamaları olarak bilinen müsilajın Marmara'yı kaplamasının asıl sebebi, Türkiye'nin hem en yoğun nüfusuna hem de en büyük sanayi bölgelerine sahip şehirleri olan Kocaeli, Gebze, Yalova, Bursa ve İstanbul ile Trakya bölgesinin Marmara Denizi'ni atıkları için deşarj yeri olarak kullanmasıdır.

'BÖLGENİN FOSEPTİĞİ HALİNE GETİRİLDİ'
Türkiye nüfusunun üçte birine ev sahipliği yapan Marmara Bölgesi, hem evsel hem de sanayi atıklarıyla Marmara Denizi'ni bölgenin foseptiği haline getirdi. Bir an önce bölgedeki aşırı sanayileşme ve kentleşmeye uygun arıtma tesislerinin kurulması ve Marmara Denizi'ni kirletecek her türlü atığın sadece biyolojik değil kimyasal arıtmaya da tabi tutulması gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yerel yönetimler Marmara Denizi'ndeki yaşamı bu denli tehdit eden kirliliğe dair bir an önce somut adımlar atmalıdır."