26 Nisan 2024 Cuma

Marksist Teori'nin 34. sayısı çıktı

Marksist Teori Dergisi'nin 34. sayısı çıktı. Derginin son sayısında "Mali-ekonomik kriz" dosya konusu olarak ele alınıyor.
İki ayda bir yayınlanan teorik dergi Marksist Teori'nin Kasım-Aralık 34.  sayısı çıktı. "Mali-ekonomik kriz"in dosya konusu olarak ele alındığı bu sayısında değişik güncel teorik-politik konulara da yer veriliyor.
 
Mali-Ekonomik Kriz dosyasında Sinan Boran, "Mali-Ekonomik Kriz, İşçi Sınıfı Ve Komünistler" başlıklı yazısında, krizle oluşacak yeni koşullar, işçi sınıfının mücadele olanaklarını ve dönemin devrimci politikasının dayanacağı imkânlara dikkat çekiyor. Buradan hareketle işçi sınıfının direniş örgütleri oluşturma zorunluluğunun önemine değiniyor. Krize karşı gelişecek direnişlerin başarısı için fabrikaların direniş ateşinin ocağı kılınmasının önemini tarihsel örneklerle açıklıyor. Komünistlerin güncel görevlerini özetle; işçi iradesi oluşturmaya katkı sağlamak, direnişlerle ilişkilenişte örgütlü hareket etme ve hedefli çalışma, direniş haberlerinin kitlelere ulaştırılması, örgütlü dayanışmanın yükseltilmesi, ajitasyon ve propagandada somutluk, iknanın temel alınması olarak ele alıyor. Yeni bir kitle atılımının imkânlarına dikkat çekerek, kitle mücadelesine hazırlığın önemine vurgu yapıyor.
 
Arif Çelebi "Mali-ekonomik Krizin Kaynakları" başlıklı yazısında, 2007/2008 dünya ekonomik krizi sonrası ekonomik ve politik ortamda yaşanan değişim ve gelişmeleri ele alıyor. Türkiye'nin emperyalist küreselleşme sistemi içindeki yerinin mali ekonomik sömürge statüsünde olduğunu belirten Çelebi, yabancı sermaye akımları ve sömürünün boyutlarını rakamların diliyle anlatıyor. Türkiye'nin politik ortamının krize etkilerini de ele alıyor.
 
"Başdanışmanın Yalanları ve Hayalleri" başlıklı yazısında İnan Özgür, cumhurbaşkanı başdanışmanı ve saray iktisatçısı Cemil Ertem'in bugünkü mali-ekonomik zorlukları AKP'den önceki yıllarda izlenen ekonomik-mali politikaların yolaçtığı yalanını ileri sürdüğünü belirterek, verilerle Ertem'in iddialarını çürütüyor. Krizin "komplo" olduğu iddialarını ele alarak bugünkü kriz gerçeğini inceliyor. Saray'ın Çin olma hayali güttüğünü belirterek, AKP'nin büyüme hayalleri ile somut iktisadi gerçeklik arasındaki çelişkilere dikkat çekiyor.
 
Mali-ekonomik kriz dosyasında, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı ile yaptığı röportaj yer alıyor.
 
"Rejim Otoretir mi, Otokrat mı, Faşist mi?" başlıklı yazısında Ziya Ulusoy, sol liberallerin bugünkü rejimin niteliğini karartan yaklaşımlarla tartışıyor. Politik İslamcı faşist diktatörlüğü otoriterizm teorisi ile yumuşak göstermeye çalışanları eleştiri süzgecinden geçiriyor. "Otoriterizm" kavramının sınıfsal ve siyasal olarak içeriksizliğini ele alıyor. Olağanüstü koşulların olağanüstü rejim biçimlerini ele alarak, faşizmle diğer devlet biçimleri arasındaki farkları tartışıyor.
 
"Örgütsel Önderliğin Güncel Sorunları" başlıklı yazısında Toprak Akarsu, devrimci ve sosyalistlere karşı tasfiyeci saldırıları altında örgütsel sürekliliğin sağlanmasının önemi üzerinde durarak, örgütsel önderliğin görevlerine dikkat çekiyor. Örgütsel önderliğin ve örgütçünün nasıl gelişeceğini tartışıyor.
 
"Trampleni 'Şimdi'ye Kurmak" başlıklı yazısında Yeliz Bademci, devrimci bireyin verili durumda "kopuş" ve "sıçrama" imkanlarını ele alıyor. Devrimcinin verili durumun sınırlarını aşıp, yeniden yapılanma düşünce ve davranış tazını yaratmasının önemine vurgu yapıyor.
 
Dergide, "Afrika Ulusal Kongresi ve Güney Afrika'nın Özgürleşme Mücadelesi" başlıklı G. Schelm imzalı bir yazıya yer veriliyor.
 
Son olarak, Ivana Benario Marksist Teori için çevirdiği "ANC'nin Kapitalist Güney Afrikası ve İşçi Partisi İnşası" başlıklı Güney Afrika Metal İşçileri Ulusal Birliği (NUMSA) Genel Sekreteri İrvin Jim'in NUMSA üyelerine seslendiği mesajına kısaltılarak yer veriliyor.